Mladí Sýrčania, ktorí nechcú narukovať, nemajú nárok na azyl v Nemecku

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 14:53 • 2 min
Mladí Sýrčania, ktorí nechcú narukovať, nemajú nárok na azyl v Nemecku

MÜNSTER - Mladí Sýrčania, ktorí hľadajú útočisko v Nemecku z obáv pred nástupom vojenskej prezenčnej služby vo vládnych ozbrojených silách, nemajú v spolkovej republike nárok na udelenie azylu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom dnes Vrchný správny súd v Münsteri v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko so zdôvodnením, že pri návrate do vlasti čaká síce mladých mužov potrestanie, nie však prenasledovanie ako politických oponentov.

 

Súd sa problematikou zaoberal v súvislosti s kauzou 20-ročného Sýrčana, ktorý nebol členom ozbrojených skupín ani politických organizácií, a po výzve, aby nastúpil vojenskú službu, ušiel z vlasti cez Turecko do Nemecka, kde požiadal o azyl.

 

Žiadateľovi o azyl by podľa názoru münsterského súdu muselo hroziť zásadné porušenie jeho základných ľudských práv v súvislosti s politickým presvedčením alebo vierovyznaním, aby sa mu v Nemecku dostalo štatútu utečenca.

 

Niet však poznatkov, že by vracajúci sa žiadatelia o azyl, ktorí Sýriu opustili, aby sa vyhli vojenskej službe, boli tamojším štátom vnímaní ako politickí oponenti a v súvislosti s tým tak vnímaní, konštatoval súd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies