Mladí slovenskí vedci získali na celosvetovej olympiáde I-SWEEEP v USA tretie miesto

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 13:47 • 2 min
Mladí slovenskí vedci získali na celosvetovej olympiáde I-SWEEEP v USA tretie miesto

BRATISLAVA – Traja slovenskí stredoškoláci uspeli na celosvetovej projektovej olympiáde I-SWEEEP v americkom meste Houston. Adrián Páleš, Filip Tomáška a Peter Škripko vybojovali na olympiáde dve bronzové umiestnenia. Informovalo o tom ministerstvo školstva na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Stredoškoláci sa na súťaži zúčastnili ako víťazi národného finále Festivalu vedy a techniky AMAVET, ktorý už 19 rokov organizuje Asociácia pre mládež, vedu a techniku. I-SWEEEP je súťaž bádateľských projektov zameraných na riešenie problematiky trvalo udržateľného rozvoja v troch súťažných kategóriách - energetika, technológie a životné prostredie.

Trojica stredoškolákov reprezentovala Slovensko medzi 60 krajinami sveta. Peter Škripko súťažil s projektom „Vplyv kremíka na zvýšenie tolerancie zasolenia pôd u Agropyron elongatum“. Adrián Páleš a Filip Tomáška prezentovali svetovo prvú bezkontaktnú cyklo-nabíjačku RIDELO pre prenosné zariadenia.

 

Ide o kinetickú cyklo-nabíjačku pre mobilné zariadenia, pomocou ktorej si môžu ľudia dobiť rôzne prenosné zariadenia. Mobilný telefón, tablet, kameru, fotoaparát či prenosný reproduktor si pritom môžu nabiť počas jazdy na bicykli alebo aj po jej skončení, keďže nabíjačka má aj powerbanku, do ktorej sa ukladá vyrobená elektrina a tá sa počas jazdy nespotrebuje.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies