Mladí slovenskí tenisti pribudli k legendám na trofeji

NETKY.SK • 7 August 2015, 13:57 • 2 min
Mladí slovenskí tenisti pribudli k legendám na trofeji

BRATISLAVA - Tenisoví reprezentanti SR do 18 rokov v zostave Alex Molčan, Lukáš Klein a Patrik Néma na letných ME družstiev hráčov tejto vekovej kategórie vo francúzskom La Rochelle dosiahli mimoriadne cenný úspech.

slovakia

left justify in out

Prvýkrát v 65-ročnej histórii podujatia s historickým názvom Valerio/Galea Cup, sa tešili z celkového triumfu.
"Je to fantázia. Urobili sme výsledok, ktorým sa Slovensko zapísalo do histórie juniorského svetového tenisu. Chlapci sa z víťazstva veľmi tešia, veď ich mená sú napísané na víťaznej trofeji vedľa takých osobností svetového tenisu ako Jan Kodeš, Tomáš Šmíd, Pavel Složil, Miloš Mečíř, Marián Vajda, Karel Nováček alebo Novak Djokovič. Je to fakt prestížna súťaž, ktorá je medzi mladými tenistami mimoriadne populárna," povedal na margo aktuálneho úspechu kapitán tímu Ľubomír Kurhajec, ktorý mal v kádri zhodou okolností mimobratislavských rodákov, ktorí sa zásluhou svojho talentu dostali do programu Národného tenisového centra (NTC).


Mladí Slováci víťazstvom 2:1 nad Rumunmi potvrdili svoj talent i výbornú športovú formu. Tento rok sa na ME družstiev do 18 rokov predstavilo spolu tridsať národných výberov, ktoré organizátori rozdelili do štyroch kvalifikačných skupín. Dejiskom jednej z nich boli aj Piešťany. Molčan a spol. do Francúzska postúpili z 2. miesta, pričom víťazným kolektívom piešťanskej skupiny boli práve Rumuni. ME hráčov do 18 rokov svojou štruktúrou pripomínajú Davis Cup dospelých. Ich triumf v La Rochelle tiež obohatil slovenský tenis v úspešnej sezóne 2015.

 

"Po víťaznom finále sme prežívali neuveriteľné emócie. Boli sme nesmierne šťastní, že sa nám to podarilo. Hrať za Slovensko je úplne iný pocit, ako keď bojujete na turnajoch iba sám za seba. Toto podujatie sa nedá porovnať s obyčajnými turnajmi. Mali sme veľmi náročné zápasy: dvakrát sme museli otáčať z 0:1, ale napokon nám to všetko vyšlo," uviedol pre agentúru SITA hlavný strojca historického úspechu Alex Molčan.


"Chlapci svoje mená na pohári mohli obdivovať hneď po slávnostnom ceremoniáli, lebo francúzski organizátori okamžite zariadili aby na pohár pribudli aj čerství víťazi. Je to fakt veľká vec, čo sa nám vo Francúzsku podarila. Jej význam si uvedomíme až s odstupom času. Som rád, chlapci vytvorili perfektné družstvo, v ktorom pre celkový triumf urobil každý maximum," verejne zložil poklonu svojim zverencom Ľubomír Kurhajec, ktorý v La Rochelle nečakal finálovú dvojicu Slovensko - Rumunsko. Viac favorizoval výbery domáceho Francúzska a Španielska. V oboch tímoch totiž hrali tenisti, ktorí sa už začínajú na turnajoch presadzovať aj medzi mužmi.


Rozhoduci zápas celého finálového turnaja Molčan a spol. odohrali v semifinále s juniormi hostiteľov, ktorý zverenci trénera Kurhajca otočili z 0:1 na 2:1. "Z môjho pohľadu veľmi dôležitý bol vstup do finálového súboja. Kým moji chlapci nabehli na tento duel ako expresný rýchlik, Rumuni mi pripomínali spací vozeň. Dobrý pohyb našich hráčov súpera zaskočil. Dlho sa s ním nevedeli vyrovnať. Preto bolo zákonité, že opraty finálového merania síl sme prekvapujúco od začiatku držali v rukách my. Pritom nás nikto vo finále nečakal. Musím sa úprimne priznať, že ani ja, hoci som trénerom tohto výborného tímu," opísal Ľubomír Kurhajec zlomový moment víťazného súboja s Rumunmi.


Osemnásťročný odchovanec prešovského tenisu Molčan, ktorý po prestupe do Národného tenisového centra (NTC) našiel zázemie v Slávii Agrofert STU, sa s juniorskou kategóriou rozlúčil triumfom vo Francúzsku. Tak isto aj Patrik Néma zo Zlatých Moraviec. Z víťaznej trojice iba o rok mladší Lukáš Klein môže o rok obhajovať prvenstvo.
"Aj keď je to ešte všetko veľmi ďaleko, bolo by to krásne, ak by sa to podarilo zopakovať aj o rok. Ale teraz sa ešte nad tým nezamýšľam. Momentálne si spolu vychutnávame tohoročný triumf," priblížil Lukáš Klein zo Spišskej Novej Vsi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies