Mladí Slováci sa v digitálnych zručnostiach zhoršili, ukázal test

NETKY.SK • 19 December 2017, 12:43 • 2 min
Mladí Slováci sa v digitálnych zručnostiach zhoršili, ukázal test

BRATISLAVA - Slováci sa v tomto ročníku IT Fitness Testu o digitálnych zručnostiach zhoršili v priemere o tri percentá.

slovakia

left justify in out

Šiesty ročník testovania bol od apríla do júna a zapojiť sa doň mohol každý bez ohľadu na vek, skúsenosti s IT či profesijné zameranie. Hlavným cieľom testovania však bolo preverenie digitálnych kompetencií a zručností u študentov základných a stredných škôl. Z týchto vekových kategórií bola aj väčšina testovaných. Okrem toho sa test sústredil aj na testovanie úrovne IT znalostí učiteľov. Test bol verejne dostupný a celkový počet Slovákov, ktorí sa do testovania zapojili, presiahol 26 000.

 

V kategórii bezpečnosť sa ukázalo, že žiaci majú problém s kritickým hodnotením, analyzovaním textu a posúdením dôveryhodnosti informácií. Najnižšiu úspešnosť dosiahli v úlohách, kde bolo nutné posúdiť dôveryhodnosť správy, rozhodnúť o daných tvrdeniach pre bezpečné heslo alebo o tvrdeniach pre škodlivý softvér. Lepšie sa orientujú v otázkach nastavenia súkromia aplikácií v smartfóne. V novej kategórii online marketingu sú výsledky takisto slabšie a žiaci majú v tejto téme rezervy.

 

Viceprezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský poukázal na klesajúcu úroveň výsledkov testovania. „Z aktuálnych výsledkov IT Fitness Testu vyplýva, že v porovnaní s rokom 2015 sme v teste pre respondentov starších ako 15 rokov zaznamenali pokles celkovej priemernej úspešnosti o približne tri percentá. Pokles je evidentný aj pri žiakoch základných škôl. Za nemenej závažný považujem aj fakt, že testovaná skupina sa nevie dostatočne orientovať v otázkach bezpečnosti na internete. Výsledky veľmi jasne ukazujú, že absolventi stredných škôl nie sú v oblasti informatiky dostatočne pripravení na prax a nemajú potrebné digitálne zručnosti, ktoré od nich budúci zamestnávatelia očakávajú," povedal M. Lelovský.

 

„Je jednou z mojich priorít, aby primeranú šancu na uplatnenie v digitálnej ekonomike dostal každý občan Slovenska. Preto spoločne s partnermi rozvíjame vzdelávacie projekty ako Digitálna koalícia a IT Akadémia,“ povedal na margo IT Fitness Testu podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.
 

Najmladšími účastníkmi testovania vo verzii testu pre ZŠ boli dvaja riešitelia vo veku sedem rokov, najstarším riešiteľom sa stal 85-ročný muž. Najúspešnejšími účastníkmi v teste pre respondentov nad 15 rokov bol 29-ročný muž, ktorý dosiahol 100-percentnú úspešnosť, najúspešnejšími riešiteľkami v teste pre respondentov nad 15 rokov sa stali dve respondentky s dosiahnutou úspešnosťou 96,67 percenta. Najlepší výsledok medzi učiteľmi dosiahol 32-ročný pedagóg zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove, test pre riešiteľov vo vekovej kategórii nad 15 rokov vyriešil s úspešnosťou 86,67 percenta.

 

Podľa Lelovského záujem o túto formu testovania rastie na Slovensku aj v zahraničí. „Ďalší ročník budeme pripravovať spolu s kolegami z Estónska, Českej republiky, rokujeme aj s ukrajinskými a ruskými partnermi,“ informoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies