Mladí porotcovia rozhodli, európsku filmovú cenu má Neviditeľný chlapec

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 09:04 • 2 min
Mladí porotcovia rozhodli, európsku filmovú cenu má Neviditeľný chlapec

BRATISLAVA - V nedeľu 3. mája vyhlásila Európska filmová akadémia (European Film Academy) v nemeckom Erfurte držiteľa Ceny mladého publika (Young Audience Award). Stal sa ním taliansky film Neviditeľný chlapec (Il ragazzo invisibile), ktorý získal najvyšší počet hlasov poroty zloženej z niekoľkých stoviek členov.

slovakia

left justify in out

O najlepšom spomedzi trojice nominovaných filmov rozhodli mladí porotcovia vo veku 12 - 14 rokov v 25 európskych mestách, a to vrátane Bratislavy. V petržalskom DK Zrkadlový háj sa v rámci podujatia nazvaného Filmový deň mladého publika uskutočnilo hlasovanie na Slovensku už po druhý raz. Prítomní detskí porotcovia mohli nielen vidieť tri európske filmy s detskými hrdinami v slovenskej premiére, ale o nich aj diskutovať s odbornou lektorkou, filmovou vedkyňou Evou Filovou.

 

"Vďaka videokonferenčnému spojeniu medzi jednotlivými mestami a vďaka prítomnosti reportéra televíznej relácie Kinoráma dostali deti dokonca možnosť na vlastnej koži si vyskúšať, aký prináša pocit vidieť sa na veľkom plátne, či rozprávať pred kamerou," TASR informoval Peter Gašparík z iniciatívy Mladý film.

 

Podľa slov organizátorov (občianske združenie Boiler v spolupráci s Európskou filmovou akadémiou) chce byť Filmový deň mladého publika akousi platformou prinášajúcou vybrané európske filmy ich cieľovému publiku. "Ako sa ukázalo, v zahraničí aj u nás takéto filmy deti zaujímajú a dokážu ich nielen sledovať, ale tiež analyzovať na úrovni obsahu aj formy," poznamenal Gašparík a dodal: "Nepochybujeme, že v hľadisku sedelo viacero budúcich filmárov a filmárok."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona