Mladí poľskí skauti skončili v nemocnici

NETKY.SK • 16 Júl 2017, 10:26 • 2 min
Mladí poľskí skauti skončili v nemocnici

STARÁ ĽUBOVŇA/PREŠOV - Štyri deti z Poľska s tráviacimi ťažkosťami hospitalizovali na detskom oddelení Ľubovnianskej nemocnice v Starej Ľubovni pre nešpecifikovanú vírusovú črevnú infekciu. Deti vo veku nad 13 rokov boli členmi skupiny dvadsiatich poľských skautov, ktorá sa od začiatku júla pohybuje na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ako vo svojej správe uvádza Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RUVZ) v Prešove, skauti stanovali v lese na okraji obce Hajtovka (okres Stará Ľubovňa), odkiaľ sa presunuli do kláštora redemptoristov v Starej Ľubovni. Stravovali sa pritom z vlastných zásob a na vlastné náklady, na pitie používali vodu z lesného prameňa. Následne bol hospitalizovaný so zvracaním, riedkou stolicou a bolesťami brucha 13-ročný chlapec, o deň neskôr aj ďalší traja členovia skupiny vo veku 13 a 14 rokov. „Od pacientov bol odobratý výter z rekta, stolicu sa zatiaľ nepodarilo odobrať. V ďalšom šetrení sa pokračuje, protiepidemické opatrenia boli vykonané,“ uvádza sa v správe RÚVZ.

Úrad zaznamenal aj epidemický výskyt svrabu u klientov zariadenia Domov sociálnych služieb (DSS) v Giraltovciach. Prvé ochorenie bolo zaznamenané už 3. júla, všetci chorí boli koncom júna na rekreačnom pobyte v Hoteli Energetik na Zemplínskej Šírave. Pobytu sa zúčastnilo 14 klientov a 4 zamestnanci. Celkovo ochorelo päť klientov a jeden zamestnanec. V ohnisku nákazy preto boli vykonané epidemiologické vyšetrovanie a nariadené protiepidemické opatrenia. Celkovo došlo v minulom týždni z pohľadu hygienikov v Prešovskom kraji k poklesu chorobnosti, keď bolo hlásených 2 034 akútnych respiračných ochorení, z toho bolo 48 prípadov chrípke podobných ochorení.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona