Mladí Maročania v Holandsku sa obávajú obnovenia brannej povinnosti v Maroku

NETKY.SK • 21 August 2018, 17:01 • 2 min
Mladí Maročania v Holandsku sa obávajú obnovenia brannej povinnosti v Maroku

BRUSEL - Obyvatelia Holandska s dvojakým holandsko-marockým občianstvom sledujú s obavami snahy marockého kráľa Muhammada VI. o znovuzavedenie brannej povinnosti pre mladých mužov i ženy. Uviedol to v utorok spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

Marocká ministerská rada schválila v pondelok návrh zákona o obnovení brannej povinnosti, zatiaľ však nie je jasné, do akej miery sa to bude týkať mladých Maročanov žijúcich nielen v Holandsku, ale aj v ďalších krajinách Európskej únie. Marocké komunity sú početné aj v Belgicku, Francúzsku a Španielsku.

 

Povinnú vojenskú službu, ktorá bola v Maroku zrušená v roku 2006, majú po novom absolvovať všetci ľudia vo veku 19-25 rokov.

 

"Kráľ vyzval ľudí, ktorí žijú v zahraničí, aby urobili niečo pre svoju krajinu," uviedol v tejto súvislosti pre televíznu stanicu NOS holandský novinár na voľnej nohe pôsobiaci v Maroku Willemijn de Koning. Zároveň však poznamenal, že pokiaľ mladí Maročania zostanú v Holandsku, nebudú môcť byť povolaní do marockej armády.

 

De Koning tiež upozornil, že marockí ľudskoprávni aktivisti vidia za obnovením brannej povinnosti v krajine snahy vládneho režimu potrestať mladých ľudí stojacich za sociálnymi nepokojmi a protestmi z posledných rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies