Mladí ľudia zo Západu mieria do Česka, cítia sa tam bezpečnejšie

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 10:59 • 2 min
Mladí ľudia zo Západu mieria do Česka, cítia sa tam bezpečnejšie

PRAHA - Do Česka sa pomaly sťahujú mladí ľudia zo západoeurópskych krajín. Dôvodom je, že tam ľahšie nájdu prácu a predovšetkým sa tam cítia bezpečnejšie. Vyplýva to z prieskumov, ktoré si dáva robiť Európska únia a ich výsledky má k dispozícii český denník Právo. Potvrdzujú to aj osobne niektorí cudzinci, napísal dnes spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Realitný maklér Mario (25) zo španielskej Barcelony povedal denníku, že v jeho krajine majú stále vysokú nezamestnanosť a prestáva tam byť bezpečná situácia. Poukázal na to, že Španielsko má svojich radikálov a časť krajiny sa snaží o samostatnosť. Okrem toho spomenul aj nevypočítateľných islamistov, ktorí v Španielsku roky študujú a vyvolávajú dojem, že sa integrovali, ale zrazu len "rozsievajú smrť, kde ich napadne".

 

Mario si našiel českú priateľku, keď prišla do Španielska na výmenný pobyt, a rozhodli sa pre život v Prahe. "Stretáva sa tam bez veľkých ťažkostí mnoho kultúr," dodal na vysvetlenie.

 

Tak ako on uvažujú tisíce ďalších mladých ľudí zo západnej Európy, približujú Novinky.cz. Od roku 2004 sa počet cudzincov v Česku z krajín EÚ zvýšil 2,3-krát na súčasných 184.000, ukazujú údaje Českého štatistického úradu. Do ČR sa chystajú ďalší Európania zo všetkých kútov únie, a to vo veku 18-24 rokov, uvádza sa v Európskom reporte spoločnosti Intrum Justitia.

 

O vysťahovanie do inej krajiny má záujem napríklad vyše tretina mladých Talianov, 13 percent Švédov, 60 percent Maďarov či 41 percent Poliakov. V Európe je približne päť miliónov mladých nezamestnaných. Tí sa aj pre obavy z islamskej migrácie chcú dať do pohybu, keďže sú zvyknutí na Európu bez hraníc - chcú sa usadiť na pokojnejšom mieste.

 

Motiváciou na odchod z hlavných európskych centier biznisu sú útoky ako tie v Paríži, sexuálne obťažovanie, krádeže a napadnutia v bazénoch v Nemecku, ale aj nové hrozby na večerných uliciach švédskych miest.

 

Tieto rozhodnutia posilňujú tiež správy o tom, že samozvaná čečensko-turecká hliadka vo Viedni údajne napadla dve európske ženy, lebo boli vonku o 22.00 h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona