Mladí ľudia o prácu na železnici nemajú záujem, pracovníkov je nedostatok

NETKY.SK • 13 September 2016, 12:42 • 2 min
Mladí ľudia o prácu na železnici nemajú záujem, pracovníkov je nedostatok

BRATISLAVA – O prácu na železnici je zo strany mladých malý záujem. Železničné spoločnosti na Slovensku už začínajú pociťovať nedostatok pracovnej sily v tejto oblasti. Uviedol to riaditeľ Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave Peter Papík.

slovakia

left justify in out

Stredné školy spolu so železničnými spoločnosťami a ministerstvom dopravy preto pripravujú podujatie v Múzeu dopravy Bratislava, kde sa žiaci základných škôl a rodičia dozvedia viac o možnosti štúdia, ale aj ďalšieho zamestnania na železnici.

 

"Dôvodom, prečo sme sa dali takto všetci dokopy je, že železničné spoločnosti začínajú pociťovať výrazný nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily vo vybraných pozíciách. Na konci minulého školského roka len pre región Trnavy sme dostali vyše 100 pracovných pozícií k dispozícii, ktoré sme mohli ponúknuť absolventom. Nemali sme toľko absolventov,“ priblížil Papík. Situácia s nedostatkom pracovníkov začína byť podľa jeho slov kritická.

 

S tým súhlasí aj Pavol Hertinger zo Železničnej spoločnosti Slovensko. "Naša spoločnosť musí v súčasnej dobe riešiť kritickú situáciu záujemcov o profesie, ktoré sú pre nás kľúčové. Jednou z takých profesií je  pozícia rušňovodič," priblížil Hertinger. Ako dodal, klesá počet záujemcov príslušných škôl, ktorých by mohli uplatniť na tejto pozícii. Preto je podľa neho dôležité pritiahnuť čo najviac mladých ľudí do tejto sféry a podchytiť už žiakov na základných školách.

 

Podujatie, ktoré má spropagovať štúdium na dopravných a technických stredných školách a prácu na železnici, bude prebiehať počas víkendu 1. a 2. októbra od 10.00 h do 16.00 h v Múzeu dopravy Bratislava. Budú tu prezentované nedostatkové pozície ako rušňovodič, výpravca, dispečer. Okrem toho sa tu odprezentujú školy, kde sa dajú tieto odbory študovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies