Mladí ľudia chcú demokratický a nezávislý Hongkong, čínska vláda: To neprichádza do úvahy

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 09:21 • 2 min
Mladí ľudia chcú demokratický a nezávislý Hongkong, čínska vláda: To neprichádza do úvahy

PEKING - Možnosť, že by sa mesto Hongkong stalo suverénnym štátom, "neprichádza do úvahy". Predseda legislatívneho výboru čínskeho parlamentu Čchiao Siao-jang to vyhlásil v stredu na záver výročnej schôdze národného ľudového zhromaždenia, informuje stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Jeho vyhlásenie prišlo niekoľko dní po tom, ako sa v študentskom internetovom časopise Undergrad vydávanom Hongkonskou univerzitou objavil článok, ktorý vyzýva na uznanie Hongkongu v OSN ako samostatnej krajiny do roku 2047, ako aj na ustanovenie jeho demokratickej vlády a vlastnej ústavy.


Hongkong má určité práva ukotvené v tzv. miniústave s názvom Základné právo, ktorá vstúpila do platnosti v roku 1997, keď mesto prešlo spod britskej správy do čínskej administratívy. Táto legislatíva mu zaručuje uplatňovanie princípu "jedna krajina, dva systémy" po dobu 50 rokov.


Od masových prodemokratických demonštrácií v roku 2014 malý, ale stále narastajúci počet Hongkončanov nalieha na ústrednú vládu v Pekingu, aby mestu udelila ešte vyšší stupeň samosprávy. Peking mu však slobodný výber vlastného lídra v nasledujúcich voľbách v roku 2017 odmietol priznať.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies