Mladí dizajnéri nábytku predstavujú svoju tvorbu na Fóre dizajnu

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 17:52 • 2 min
Mladí dizajnéri nábytku predstavujú svoju tvorbu na Fóre dizajnu

NITRA - Podporiť autorský dizajn, jeho tvorcov – dizajnérov a kvalitnú domácu sériovú produkciu je cieľom Fóra dizajnu. Je súčasťou veľtrhu nábytku v Nitre, ktorý potrvá do 16. marca. Fórum dizajnu vytvára špeciálny pri

slovakia

left justify in out

Je súčasťou veľtrhu nábytku v Nitre, ktorý potrvá do 16. marca. Fórum dizajnu vytvára špeciálny priestor pre mladých autorov a študentov škôl, ktoré sa programovo venujú dizajnu nábytku. Nekomerčný projekt naštartovala pred 17 rokmi spolupráca organizátora veľtrhu nábytku Agrokomplex – Výstavníctvo s bratislavskou Vysokou školou výtvarného umenia a so Slovenským centrom dizajnu.
      

Všetky doterajšie ročníky boli nositeľmi nejakej idey. V počiatkoch bolo dôležité upozorniť na nábytok ako súčasť kultúrneho fenoménu v daných historických súvislostiach. Postupne sa ukázalo zaujímavým postaviť do konfrontácie sériovo vyrábaný nábytok s autorským solitérom, konštatovala kurátorka výstavy Katarína Hubová. Tohtoročný ročník sa nesie v znamení témy Vonku ako doma – Dizajn pre exteriér a interiér. "Súčasná doba poskytuje dizajnérom a výrobcom rôzne druhy materiálov a technologických možností ich spracovania. Táto skutočnosť sa odráža na ich využití v interiéroch aj exteriéroch. Práve kombinácie materiálov, uplatnené pri návrhoch a výrobe nábytku či bytových doplnkov, môžu ozvláštniť bytové i verejné priestory, vyvolávať u užívateľov nové pocity a sprostredkovať im nové zážitky," povedala Hubová. 
      

Fórum dizajnu by malo pomôcť upriamiť pozornosť širokej verejnosti na to, že aj exteriér mesta, ulice či záhrady patrí k priestorom, ktoré veľmi často využívame v pracovnom i oddychovom čase. "Nemalo by byť ľahostajné, ako verejný priestor vyzerá, ako sa v ňom cítime. Interiérové prvky by zasa mali voľným spôsobom reflektovať na spojenie s prírodou alebo aspoň s prírodným materiálom", tvrdí kurátorka výstavy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona