Mladí by mali s hypotékou počkať do jari

NETKY.SK • 16 Február 2017, 09:15 • 2 min
Mladí by mali s hypotékou počkať do jari

BRATISLAVA - O hypotekárny úver s podporou štátu môžu požiadať ľudia túžiaci po vlastnom bývaní vo veku 18 - 35 rokov. Príjem žiadateľa musí byť nižší ako maximálna výška príjmovej hranice, ktorá sa mení každý štvrťrok. Koncoročné odmeny alebo trináste platy tak môžu začiatkom roka situáciu skomplikovať. Preto je výhodnejšie počkať na jarné mesiace.

slovakia

left justify in out

Z detských izieb sa stále nechce odísť mnohým Slovákom, alarmujúci je najmä počet tridsiatnikov, ktorí bývajú u rodičov. Cesta k osamostatneniu môže byť vďaka štátnemu príspevku jednoduchšia. K výhodnejšiemu úroku a nižšej splátke prispieva aj samotná banka.

 

"V praxi to znamená, že mladí ľudia do 35 rokov môžu získať štátom a bankou dotovanú hypotéku zníženú o tri percentá, a to počas obdobia piatich rokov. Zo strany banky je to zníženie v podobe jedného percenta, dvomi prispeje štát. Štátny príspevok sa vzťahuje na výšku hypotéky maximálne do 70 % z hodnoty nehnuteľnosti, ktorá slúži ako zabezpečenie za poskytnutý úver, ale maximálne na sumu úveru do 50.000 eur," radí špecialistka na hypotéky Jana Valkučáková zo spoločnosti DELUVIS.

 

Podmienkami pre získanie štátneho príspevku sú v súčasnosti vek maximálne 35 rokov, hrubý mesačný príjem za predchádzajúci rok nesmie prekročiť hranicu 1155,70 eura mesačne, v prípade, ak o úver žiadajú dvaja, je hranica príjmu stanovená na 2311,40 eura a účelom úveru musí byť nadobudnutie tuzemskej nehnuteľnosti určenej na bývanie, jej výstavba alebo rekonštrukcia.

 

V prípade, ak je príjem záujemcu o hypotéku pre mladých v tomto roku vyšší, žiadať o štátny príspevok môže aj napriek tomu.

 

"Na posúdenie vzniku nároku na získanie štátneho príspevku sa totiž zohľadňujú príjmy minulého roku. V prípade manželov alebo dvojice, ktorá žiada o úver pre mladých, banky počítajú s dvojnásobnou hranicou príjmu. To znamená, že ak jeden zo žiadateľov túto hranicu nespĺňa, druhý z dvojice môže získať štátny príspevok svojím nižším príjmom," vysvetľuje Valkučáková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies