Mladí aktivisti chcú ukotviť mládežnícke parlamenty v zákone

NETKY.SK • 4 Júl 2018, 12:45 • 2 min
Mladí aktivisti chcú ukotviť mládežnícke parlamenty v zákone

BARDEJOV – Ukotvenie mládežníckych parlamentov v zákone požadujú zástupcovia neformálnej skupiny Mladý Bardejov – Mestský mládežnícky parlament. Pred stredajším výjazdovým rokovaním vlády v Bardejove predostreli svoje požiadavky ministerke školstva, vedy, výskumu a športu SR Martine Lubyovej (nominantka SNS).

slovakia

left justify in out

"Dosť sa inšpirujeme Poľskom, kde sú rôzne zákony, ktoré podporujú mládež, napríklad zákon o mestských mládežníckych parlamentoch, čo na Slovensku úplne chýba," povedal predseda neformálnej skupiny Mladý Bardejov – Mestský mládežnícky parlament Jakub Boruv s tým, že sú to požiadavky mládežníckych parlamentov na celom Slovensku.

 

Ako povedal, chcú vytvorenie zákona na podporu mládežníckych parlamentov, ktoré pôsobia v jednotlivých mestách na Slovensku. "Ministerstvo rozdeľuje miliónové dotácie každý rok pre rôzne mládežnícke organizácie, ale na podporu mestských mládežníckych parlamentov nejde ani cent. Máme približne 30 členov," doplnil Boruv.

 

Podľa Lubyovej zákon o mládeži sa bude tento rok pripravovať nanovo. "Je to na základe dohody s reprezentatívnymi organizáciami mládeže. Môžeme sa o tom, samozrejme, rozprávať. Som naozaj za to, aby sa mladí ľudia oveľa výraznejšie zapájali do verejného života a dokonca do politického života. V správe o mládeži, ktorú sme nedávno práve na konferencii, ktorá býva raz za štyri roky, prezentovali, sa hovorilo o tom, že u nás je veľmi nízka zapojenosť mladých ľudí do takýchto klasických foriem verejného života, vrátane politických. Samozrejme si to vieme predstaviť a v rámci nového zákona sa tomu môžeme venovať," povedala šéfka rezortu školstva.

 

"Vysoké školy majú tri reprezentácie, ktoré sú formované na dohode s nimi, to znamená, že tam je napríklad Slovenská rektorská konferencia, Rada vysokých škôl SR a Študentská rada vysokých škôl SR. Niečo obdobné si vieme predstaviť aj vo sfére mládeže, ale naozaj je to na konzultáciu s tými samotnými organizáciami," dodala Lubyová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies