Mládek: Na čele investičnej spoločnosti CEFC je bývalý dôstojník čínskej armády

NETKY.SK • 10 September 2015, 09:22 • 2 min
Mládek: Na čele investičnej spoločnosti CEFC je bývalý dôstojník čínskej armády

PRHA - České médiá venujú pozornosť pozadiu čínskeho investora China Energy Company Limited (CEFC), ktorý v posledných dňoch získal významné podiely vo viacerých českých firmách, ako sú letecká spoločnosť Travel Service alebo Pivovary Lobkowitz.

slovakia

left justify in out

Denník Hospodářské noviny (HN) píše, že samotná CEFC sa prezentuje ako najvýznamnejšia firma finančného srdca Číny, Šanghaja, no jej štruktúru je ťažké vypátrať. Zahraničné zdroje špekulujú, že pri vzniku firmy, ktorá začala podnikať na úsvite liberalizácie čínskej ekonomiky v roku 1980, stáli ľudia s úzkymi väzbami na armádu. Český minister priemyslu a obchodu Jan Mládek v rozhovore pre české Rádio Impuls potvrdil, že na čele CEFC je bývalý dôstojník čínskej armády.

 

„Myslím si, že ak bol niekto dôstojníkom v akejkoľvek armáde, nie je to diskriminačná podmienka, aby nemohol podnikať a následne viesť nejakú veľkú firmu. Tak to býva všade vo svete,“ povedal Mládek v rozhlasovej diskusii s tým, že v tom nevidí bezpečnostné riziko pre Česko. „ČR má už viac ako 20 rokov politiku, aby v zahraničných investíciách nedominoval len jeden štát. Aj po tejto investícii je čínsky podiel na českej ekonomike zanedbateľný,“ zdôraznil český minister priemyslu a obchodu. 

 

CEFC sa angažuje najmä v energetike. České HN uvádzajú, že skupina, ktorá zarába miliardy v regulovanom ropnom biznise, musí byť s pekinským režimom zadobre. „Podnikať vo veľkom je bez požehnania strany a vlády v krajine ako Čína úplne vylúčené. Personálne prepojenie je skôr pravidlom ako výnimkou,“ povedal pre HN sinológ a ekonóm Martin Kříž. Český ekonomický denník pripomína, že ďalšie akvizície CEFC môžu nasledovať napríklad v energetike.

 

Ani minister Mládek to v rozhlasovom rozhovore nevylúčil. „ČEZ nie je na predaj. Dostavba jadrovej elektrárne Temelín je iná záležitosť. Tam však budú musieť preukázať nielen schopnosť postaviť jadrovú elektráreň, ale mať aj všetky povolenia EÚ. To pokiaľ viem, čínske firmy zatiaľ nemajú. Pokiaľ by išlo o akvizíciu nejakej inej firmy, nevidel by som v tom žiadny problém, pretože pravdepodobne nebudú schopní kúpiť firmu s monopolným postavením,“ dodal Mládek.

 

Investičná spoločnosť CEFC kupuje takmer polovicu leteckej firmy Travel Service. Tým zároveň získava aj podiel v Českých aerolíniách (ČSA). Číňania kúpili 79,4-% podiel v súkromnej pivovarníckej skupine Lobkowicz a vstúpia do firiem mediálneho magnáta Jaromíra Soukupa.

 

CEFC tak pokračuje v prenikaní na český trh. V minulých týždňoch kúpila spoločnosť Martinický palác na Hradčanskom námestí a budovu Živnobanky v Prahe. Získala aj väčšinový podiel vo futbalovej Slavii Praha. Okrem toho vlastní 9,9-% podiel vo finančnej spoločnosti J&T Finance Group SE. CEFC vlani dosiahla zisk 561 miliónov USD (503,68 milióna eur). Spravovala aktíva za 8,4 miliardy USD (7,5 miliardy eur) a zamestnávala viac ako 21.500 osôb. CEFC sa umiestnila v minuloročnom rebríčku Fortune Global 500 na 342. mieste na svete.

(1 EUR = 1,1138 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies