Mládek: Ak bude stratová OKD na predaj, štát by mohol mať záujem

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 16:54 • 2 min
Mládek: Ak bude stratová OKD na predaj, štát by mohol mať záujem

PRAHA - Česká republika by mohla odkúpiť od ťažobnej spoločnosti NWR stratovú firmu OKD, ktorá v Česku zamestnáva 14.000 ľudí, a držať ju dlhšie pri živote.

slovakia

left justify in out

V Českej televízii to povedal minister priemyslu a obchodu Jan Mládek. Podľa NWR je však predaj baní menej pravdepodobný. Informoval o tom server iDNEs.cz.
     

Minulý týždeň NWR, v ktorej má tretinový podiel podnikateľ Zdeněk Bakala, oznámila, že začala prípravy na predaj stratovej OKD. Podľa hovorcu NWR Petra Jonáka ide však len o jednu z možností. Tou preferovanou je pritom reštrukturalizácia a oddlženie firmy. Ak by sa reštrukturalizácia nepodarila, prišiel by na rad predaj.
     

Minister priemyslu a obchodu Jan Mládek teraz v Českej televízii povedal, že štát by mohol mať o odkúpenie OKD záujem. Prioritou štátu podľa neho je udržať ešte minimálne 10 rokov prácu pre 14.000 zamestnancov, ktoré OKD má. Súčasný plán pritom počíta s útlmom ťažby v bani Paskov, ktorá je jadrom OKD, v roku 2017. Vláda sľúbila dať na sociálne programy pre baníkov 600 miliónov Kč (21,87 milióna eur).
     

Ak by po vyrovnaní či nástupe správcu došlo k predaju OKD, štát by podľa Mládka mohol za určitých okolností zvažovať odkúpenie firmy. Ako dodal, zabezpečeniu pracovných miest pre zamestnancov OKD štát podriadi všetky rokovania. "Máme záujem na tom, aby v prípade predaja vstúpil do OKD strategický investor, najlepšie firma z oboru, ktorá je zameraná na ťažbu uhlia a nie na finančné špekulácie," povedal Mládek s tým, že priamy vstup štátu nie je úplne jednoduchý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies