Mladej žene kvôli rakovine amputovali časť prsta. Začalo to obhrýzaním nechtov

NETKY.SK • 15 Október 2018, 18:24 • 2 min
Mladej žene kvôli rakovine amputovali časť prsta. Začalo to obhrýzaním nechtov

SYDNEY - Rakovina kože môže človeka ohroziť na živote, ak sa nelieči, alebo sa na ňu nepríde včas. K jej rozvoju prispieva napríklad dlhé vystavovanie slnku bez použitia ochranných prostriedkov. Ale nielen to.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťročná Austrálčanka Courtney Whithornová ochorela vzácnou formou rakoviny kože po tom, čo si dlhodobo hrýzla nechty.

 

Courtney začala so svojím zlozvykom na škole, kde sa stala obeťou šikanovania. Ako aspoň čiastočné východisko a úľavu od neustáleho napätia a stresu si "zvolila" práve okusovanie nechtov. V jej prípade však nešlo o žiadnu banálnu záležitosť.

 

Zlozvyk sa u nej rozvinul do takej miery, že si v roku 2014 dokonca obhrýzla takmer celý necht na palci pravej ruky. V nadväznosti na to jej začalo nielen nechtové lôžko, ale neskôr aj ďalšie časti palca takmer černieť, koža vyzerala zvraštené a nezdravo. Aj napriek tomu dievča vo svojom zlozvyku kvôli šikanovaniu neustávala - aby nikto nič nevidel, palec si tajne zaväzovala alebo schovávala.

 

Po čase, keď sa stav jej palca nezlepšoval, konečne navštívila lekára, ktorý jej po výsledkoch biopsie, na ktoré čakala dlhých šesť týždňov, oznámil nepríjemnú skutočnosť.

 

Kvôli tomu, ako dlhodobo zaťažovala a "traumatizovala" nechtové lôžko, sa jej na palci rozvinula zriedkavá forma rakoviny kože - tzv. Akrálny lentiginózny melanóm.

 

Napriek niekoľkým operáciám, ktoré mali všetky rakovinové bunky a tkanivo odstrániť, sa jej palec nepodarilo úplne zachrániť a mladá žena musela podstúpiť čiastočnú amputáciu.

 

Lekár Courtney Whithornovej neskôr uviedol, že rakovina kože, ktorá sa u nej prejavila, bola následkom dlhodobého hrýzenia nechtov. Nie všetci odborníci s ním ale súhlasia.

 

"Akokoľvek môžu byť niektoré fyzické traumy spojené s výskytom rakoviny kože, je veľmi nepravdepodobné, aby aj hoci takto rozsiahle hryzenie nechtov viedlo k rozvoju rakoviny," uviedol pre Mail Online dermatológ Nis Sheth.

 

"Keď som si uvedomila, že hryzenie nechtov bolo príčinou rakoviny, veľmi to mnou otriaslo. V hlave sa mi preháňali myšlienky, že som si to spôsobila sama. Nemohla som tomu uveriť," citoval mladú ženu Daily Mail. Celej situácii nenahrával ani samotný fakt, že jej prst mal veľmi nezdravý vzhľad dlhé roky.

 

Napriek tomu, že Courtney podstúpila čiastočnú amputáciu, pri ktorej jej bola odstránená všetko postihnuté tkanivo, ešte stále nie je úplne v pokoji, musí počkať na výsledky ďalších testov. Aj tak verí, že všetko dopadne dobre. Jediné, čo ľutuje, že skôr nebola tak sebaistá a odhodlaná ako teraz. Že oveľa skôr nenašla odvahu zveriť sa niekomu so svojím problémom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies