Džochar tvrdí, že na útok v Bostone ho naviedol jeho brat

NETKY.SK • 23 Apríl 2013, 06:54 • 2 min
Džochar tvrdí, že na útok v Bostone ho naviedol jeho brat

WASHINGTON - Podozrivý z minulotýždňového bombového útoku na účastníkov bostonského maratónu tvrdí, že iniciátorom útoku bol jeho starší brat, ktorého v piatok zastrelila polícia.

slovakia

left justify in out

Devätnásťročný mladík čečenského pôvodu podľa informácií tamojších médií polícii počas predbežného vypočúvania v nemocnici povedal, že jeho o sedem rokov starší brat Tamerlan ho naviedol na útok s cieľom ochrany islamu. Zároveň uviedol, že za nimi nestojí žiadna medzinárodná teroristická organizácia. Slová Džochara Carnajeva sa dostali na verejnosť krátko po tom, ako ho v pondelok obvinili z použitia zbrane hromadného ničenia, za čo mu v prípade uznania viny hrozí trest smrti.

Mladík, ktorý sa zotavuje z vážnych zranení, sa však vyhol označeniu za "nepriateľského bojovníka", čo by spôsobilo, že by spadal do rovnakej kategórie ako osoby zadržiavané vo väznici na Guantáname. Hovorca Bieleho domu Jay Carney potvrdil, že mladého teroristu budú súdiť občianske súdy. Podozrivý je navyše americkým občanom a tak ho nemôže súdiť vojenský súd. Americká prokuratúra už stanovila aj termín prvého pojednávania. To by sa v Bostone malo uskutočniť 30. mája. 

Mladší z bratov Carnajevovcov, 19-ročný Džochar je stále v bostonskej nemocnici, pričom jeho stav je vážny. Jeho brata Tamerlana policajti ešte v piatok zastrelili počas naháňačky na predmestí Bostonu. Obaja sú podozriví zo spáchania útokov v Bostone, pri ktorých minulý pondelok zahynuli traja ľudia a ďalších asi 180 utrpelo zranenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies