Mladé víno - Le beaujolais nouveau!

NETKY.SK • 15 November 2015, 17:00 • 2 min
Mladé víno - Le beaujolais nouveau!

BRATISLAVA - Tretí novembrový štvrtok poznajú vinári a milovníci vína ako deň, kedy prichádza Le beaujolais nouveau – nové, mladé víno. Ide o najznámejšiu vinársku tradíciu.

slovakia

left justify in out

Úderom polnoci zo stredy na štvrtok sa otvárajú pivnice a organizujú sa ľudové oslavy s hudbou, ochutnávkou syrov a nového, mladého vína. Najväčšie oslavy Beaujolais Nouveau sú pochopiteľne v centre regiónu, odkiaľ pochádza – v mestečku Beaujeu vo Francúzsku.

 

Pred polnocou tretieho novembrového štvrtka sa tamojšie námestie zaplní tisíckami návštevníkov na slávnosti zvanej Sarmentelles. Jej súčasťou sú vatry, pálenie odrezkov a prútov viniča (sarmentell). Na oslave preto nechýbajú zahraniční turisti, ktorých z roka na rok pribúda. Slávnosť otvárania sudov a fliaš sa začína za zvukov fanfár a trvá tri dni. 

 

Beaujolais nouveau je červené víno, ktoré sa vyrába v burgundskej oblasti Beaujolais z odrody Gamay. Má jasnú rubínovú farbu s fialovým podtónom. Vyrába sa ho ročne vyše 50 miliónov fliaš, pričom bezmála polovica sa vydáva na cestu do celého sveta.

 

Le beaujolais nouveau je vlastne jediné červené víno, ktoré sa podáva chladené (10-11°C) lebo má pôsobiť sviežo a piť akoby od smädu. Avšak podobne ako ktorýkoľvek iný alkoholický nápoj, treba ho piť s mierou.

 

Prakticky všetci vinári a degustátori sa zhodujú, že ide o oslavu vína a nie o hodnotenie jeho kvality. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies