BRATISLAVA - Tretí novembrový štvrtok poznajú vinári a milovníci vína ako deň, kedy prichádza Le beaujolais nouveau – nové, mladé víno. Ide o najznámejšiu vinársku tradíciu.
Úderom polnoci zo stredy na štvrtok sa otvárajú pivnice a organizujú sa ľudové oslavy s hudbou, ochutnávkou syrov a nového, mladého vína. Najväčšie oslavy Beaujolais Nouveau sú pochopiteľne v centre regiónu, odkiaľ pochádza – v mestečku Beaujeu vo Francúzsku.
Pred polnocou tretieho novembrového štvrtka sa tamojšie námestie zaplní tisíckami návštevníkov na slávnosti zvanej Sarmentelles. Jej súčasťou sú vatry, pálenie odrezkov a prútov viniča (sarmentell). Na oslave preto nechýbajú zahraniční turisti, ktorých z roka na rok pribúda. Slávnosť otvárania sudov a fliaš sa začína za zvukov fanfár a trvá tri dni.
Beaujolais nouveau je červené víno, ktoré sa vyrába v burgundskej oblasti Beaujolais z odrody Gamay. Má jasnú rubínovú farbu s fialovým podtónom. Vyrába sa ho ročne vyše 50 miliónov fliaš, pričom bezmála polovica sa vydáva na cestu do celého sveta.
Le beaujolais nouveau je vlastne jediné červené víno, ktoré sa podáva chladené (10-11°C) lebo má pôsobiť sviežo a piť akoby od smädu. Avšak podobne ako ktorýkoľvek iný alkoholický nápoj, treba ho piť s mierou.
Prakticky všetci vinári a degustátori sa zhodujú, že ide o oslavu vína a nie o hodnotenie jeho kvality.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies