BRATISLAVA - Tretí novembrový štvrtok poznajú vinári a milovníci vína ako deň, kedy prichádza Le beaujolais nouveau – nové, mladé víno. Ide o najznámejšiu vinársku tradíciu.
Úderom polnoci zo stredy na štvrtok sa otvárajú pivnice a organizujú sa ľudové oslavy s hudbou, ochutnávkou syrov a nového, mladého vína. Najväčšie oslavy Beaujolais Nouveau sú pochopiteľne v centre regiónu, odkiaľ pochádza – v mestečku Beaujeu vo Francúzsku.
Pred polnocou tretieho novembrového štvrtka sa tamojšie námestie zaplní tisíckami návštevníkov na slávnosti zvanej Sarmentelles. Jej súčasťou sú vatry, pálenie odrezkov a prútov viniča (sarmentell). Na oslave preto nechýbajú zahraniční turisti, ktorých z roka na rok pribúda. Slávnosť otvárania sudov a fliaš sa začína za zvukov fanfár a trvá tri dni.
Región Beaujolais je oblasť situovaná severne od mesta Lyon, ktorá sa ťahá severne od departementu Rhône a južne od departementu Saône-et-Loire. V tejto starobylej francúzskej lokalite sa vinič pestuje dlhé stáročia. Oslavy mladého vína už prekročili hranice Francúzska a ochutnávka tohto moku si získala ľudí v Japonsku, Číne, veľkých mestách USA, ale aj v Južnej Kórei, Nemecku, Českej republike či na Slovensku.
Beaujolais nouveau je víno rubínovej farby s fialovým podtónom. Ročne sa vyrobí asi 60 miliónov fliaš, pričom polovica sa distribuuje do celého sveta.
Prakticky všetci vinári a degustátori sa zhodujú, že ide o oslavu vína a nie o hodnotenie jeho kvality. Oslavy mladého vína sú najmä marketingovým ťahom.
Milovníkov vína a celej tej neopakovateľnej atmosféry okolo pitia mladého Le beaujolais nouveau teší, že ostatné roky sa aj niektoré slovenské vinotéky rozhodli zabezpečiť svojim klientom na tretí novembrový štvrtok tradičné francúzske Le beaujolais nouveau, ktoré sa v ten deň pije na celom svete.
Le beaujolais nouveau je vlastne jediné červené víno, ktoré sa podáva chladené (10-11°C) lebo má pôsobiť sviežo a piť akoby od smädu. Avšak podobne ako ktorýkoľvek iný alkoholický nápoj, treba ho piť s mierou.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies