Mladé útočníčky sa odpálili v tábore pre vysídlencov, zahynulo 11 ľudí

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 19:53 • 2 min
Mladé útočníčky sa odpálili v tábore pre vysídlencov, zahynulo 11 ľudí

YAOUNDÉ - Dve mladé samovražedné útočníčky dnes odpálili bomby v tábore na severe Kamerunu, kde žijú ľudia vysídlení v dôsledku násilia páchaného islamistickou skupinou Boko Haram.

slovakia

left justify in out

Výbuchy usmrtili 11 osôb vrátane oboch páchateliek a niekoľko desiatok ďalších ľudí zranili, informoval guvernér kamerunskej provincie Ďaleký sever Midjiyawa Bakari. Tamojšie úrady predpokladajú, že dievčatá noc pred útokom na tábor v meste Kolofata pricestovali do Kamerunu zo susednej Nigérie, kde si osem rokov trvajúce povstanie Boko Haram vyžiadalo vyše 20.000 mŕtvych.

 

Násilie sa z Nigérie rozšírilo aj do severného Kamerunu, kde boli niektoré mestá opakovane terčmi útokov. V januári 2016 zahynulo v Kolofate najmenej desať ľudí, keď dvojica samovražedných bombových útočníčok napadla miestnu mešitu. Iný samovražedný bombový útok s deviatimi obeťami na životoch hlásili z tohto mesta v septembri 2015.

 

O skupine Boko Haram je známe, že unáša dievčatá a využíva deti na páchanie samovražedných bombových útokov. Podľa údajov OSN z apríla bolo v regióne okolo Čadského jazera od roku 2014 spáchaných mladistvými osobami najmenej 117 útokov, pričom až v 80 percentách týchto prípadov niesli bomby na sebe dievčatá. Tým niekedy pred vyslaním na misiu podávajú drogy.

 

Nigéria vlani v decembri vyhlásila povstanie Boko Haram za potlačené, keďže armáda dobyla posledné pevnosti tejto skupiny, útoky však odvtedy pokračujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies