Mladé talenty podporia 66-tisíc eurami

NETKY.SK • 17 September 2017, 16:18 • 2 min
Mladé talenty podporia 66-tisíc eurami

BRATISLAVA - Mimoriadne talentované deti a mladí ľudia v oblasti vedy, umenia a športu môžu získať finančnú podporu z grantového programu Talenty Novej Európy (TNE). O grant, ktorý udeľuje spoločnosť Slovnaft a Stredoeurópska nadácia (CEF), môžu požiadať do 23. októbra, výberové kolá sú naplánované na február budúceho roka. Talenty podporia sumou 66-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

„Tento rok sme rozšírili možnosť získať grant o niektoré nové športy, ktoré boli nedávno zaradené na olympiádu, ako bejzbal, softbal, športové lezenie, skejtbording a surfing. To sú športy, ktoré u nás síce nemajú dlhú tradíciu, ale tešia sa obľube medzi mladými ľuďmi a veríme, že aj naša pomoc bude niektorých z nich motivovať, aby v nich dosiahli pozoruhodné úspechy“, uviedol riaditeľ podnikovej a marketingovej komunikácie Slovnaftu Anton Molnár.

Do predchádzajúceho ročníka sa prihlásilo 183 talentovaných detí z celého Slovenska. Najväčšiu skupinu uchádzačov o grant tvorili hudobníci a v športovej oblasti prevládali atletické disciplíny. Dve odborné poroty rozhodli, že granty získa 54 talentov v oblasti umenia, vedy a športu v celkovej výške 66 000 eur. V ostatnom ročníku programu získala podporu napríklad mimoriadna slovenská slalomárka Klaudia Nemcová, ktorá sa tento rok len ako 16-ročná prebojovala do hlavnej súťaže na majstrovstvá sveta. Jednou z podporených v minulom roku je aj študentka biomedicíny v Londýne Kristína Uličná, ktorej grant umožnil stáž v New Yorku na špičkovom medicínskom centre.

„Som šťastná, že vidím stále viac výsledkov tohto projektu. Mladí ľudia, ktorým sme finančne pomohli v prvých ročníkoch, dnes pracujú na zaujímavých úlohách na svetových univerzitách v USA, Nemecku, Veľkej Británii. Viacerí z nich nás vtedy žiadali o podporu štúdia alebo stáže. Mnohým z nich sme pomohli a dnes môžem povedať, že to bola tá najlepšia investícia,“ uviedla výkonná riaditeľka Stredoeurópskej nadácie Silvia Czuczor. Počas uplynulých desiatich ročníkov podporili 322 mladých talentov sumou takmer 650-tisíc eur.

Prihlášky mladých talentovaných hudobníkov, hercov, výtvarníkov, vedcov a športovcov budú posudzovať odborné poroty. V minulých rokoch boli ich členmi napr. Michal Hudák, Peter Marcin, Ján Filc, Marián Čekovský, Peter Lipa, Lukáš Latinák, Štefan Svitko, Richard Lintner, výtvarníčka Ilona Németh, matematik SAV Anatolij Dvurečenskij, jazykovedkyňa Lucia Molnár Satinská, fyzik Martin Mojžiš, klavirista Miki Škuta, riaditeľ Konzervatória v Bratislave Peter Čerman a pedagóg FTVŠ UK Ľubor Tománek.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona