Mladé Chorvátky podpálili obec obývanú Srbmi. Ich dôvod vás „dojme“

NETKY.SK • 24 August 2017, 13:55 • 2 min
Mladé Chorvátky podpálili obec obývanú Srbmi. Ich dôvod vás „dojme“

BRGUD - Chorvátsko už od začiatku leta bojuje s rozsiahlymi požiarmi, ktoré neľútostne ničia krajinu. Častokrát ich majú na svedomí podpaľači, ktorí pre to majú rôzne dôvody.

slovakia

left justify in out

Napríklad v Kanade sa zámerne podpaľujú lesy, pretože na spáleniskách potom rastie vzácny druh huby, ktorá sa predáva za veľké peniaze. V tomto prípade však išlo o niečo iné.

 

Dve mladé Chorvátky (21 a 25) podpáli obec Brgud, vzdialenú asi desať kilometrov od mesta Benkovce, kde žije väčšina srbskej populácie. Staršia z nich sa sama priznala a odôvodnila to týmito slovami: „Nemám rada Srbov už od vojny v rokoch 1991 až 1995. Vtedy nám podpálili dom a moja rodina prišla o všetko.“

 

To je síce smutné, ale Srbi, ktorí jej rodine podpáli dom sú dávno preč, a utrpenie tamojších obyvateľov túto krivdu nezvráti.

 

Tak ako vtedy, opäť boli potrestaní nevinní ľudia. Chov zvierat je pre väčšinu ľudí z Benkoviec jediný zdroj príjmov. „Snažíme sa prežiť, ako vieme. Teraz sem prišiel oheň a musíme opustiť svoje domovy. V pondelok bol oheň priamo pod mojimi oknami. Ovce uviazli na kopci a nemohol som ísť po ne kvôli ohňu,“ povedal pre sibenik.in miestny obyvateľ.

 

V dedine navyše skoro nikto z mladých nechce žiť, pretože tam nie je žiadna perspektíva a obyvateľstvo tvoria už len starší ľudia.

 

Polícia ženu obvinila z podpaľačstva a ohrozenia života a majetku, pričom jej hrozí až päť rokov za mrežami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona