Mláďatá rysa ostrovida našli dočasný domov na správe národného parku

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 16:23 • 2 min
Mláďatá rysa ostrovida našli dočasný domov na správe národného parku

STAKČÍN - Mláďatá rysa ostrovida (Lynx lynx), o ktoré sa momentálne starajú pracovníci Správy Národného parku Poloniny v Stakčíne, boli nájdené v katastri obce v blízkosti vodárenskej nádrže Starina. Ako pre TASR uviedol riaditeľ správy Mário Perinaj, je ťažké určiť dôvod, prečo sa tie mláďatá našli opustené.

slovakia

left justify in out

"Ale pravdepodobne došlo k starej známej chybe, ktorá sa vyskytuje aj u srnčej zveri, keď si návštevníci prírody myslia, že mláďa je opustené," vysvetlil s tým, že môže ísť o prípad, keď sa ich matka išla len nakŕmiť. "Takže, výstraha do budúcna. Keď nájdete mláďatá v prírode, ktoré sú opustené, tak ony nie sú opustené, len v tom momente je ich matka buď na love, alebo sa kŕmi," dodal.

 

Nájdené boli v blízkosti lesného skladu, kde ich pravdepodobne odložila matka. "Môžeme predpokladať, že v rámci dňa, ak počuli nejaké zvuky, boli zvedavé a zišli na ten lesný sklad," uviedol Perinaj. Podľa jeho slov je pravdepodobné, že boli odobraté živej matke, ktorá ich hľadá.

 

Podľa zákona má správa oprávnenie držať mláďatá rysa v chovnej stanici tri mesiace. "Najradšej by sme boli, keby sa vrátili do prírody, ale pravdepodobne to už nebude možné, pretože tá izolácia od matky je už dosť dlhá," vysvetlil s tým, že prioritou je, aby mláďatá prežili. Podľa ich stavu sa uvidí, čo s nimi bude ďalej. "Nebol by som rád, keby skončili v zoologickej záhrade, ale museli by sme nájsť nejakého ochotného človeka, ktorý by bol schopný opäť ich naučiť loviť a introdukovať ich do prírody," dodal.

 

Vek mláďat sa odhaduje na dva a pol mesiaca. "Keď k nám prišli, boli dosť vychudnuté, ale v súčasnosti dosť dobre konzumujú potravu. Kŕmime ich srnčím mäsom a výdatne im chutí, takže vyzerá to s nimi dobre," povedal riaditeľ správy. Podľa jeho slov je deň malého rysa podobný ako u malého dieťaťa. Kŕmenie, hry a spánok. "Aj keď veľa ľudí má pohnútky chytiť ich do ruky, nie sú to až také milé mačičky, ako vyzerajú. Dosť intenzívne škriabu, ale takisto, my chceme zabrániť akémukoľvek kontaktu s ľuďmi," vysvetlil Perinaj. Mená im zatiaľ dávať neplánujú. "Ale padli tu také nápady, že Puf a Muf," dodal s úsmevom.

 

Rys ostrovid je najväčšia voľne žijúca mačkovitá šelma v Európe. Jeho spoločenská hodnota sa pohybuje okolo 3700 eur. Vo voľnej prírode rys nie je podľa slov Perinaja nebezpečný pre človeka, keďže ide o veľmi plaché zviera. "Ale pokiaľ je v úzkych, alebo žije v zajatí a človek sa k nemu neprimerane správa, môže dôjsť k nejakému ublíženiu na zdraví."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona