Mladá žena má zvláštnu psychickú poruchu a 25 identít

NETKY.SK • 19 Február 2021, 12:59 • 2 min
Mladá žena má zvláštnu psychickú poruchu a 25 identít

Bo Hooper má disociatívnu poruchu identity a 25 osobností.

slovakia

left justify in out

Mladá Bo Hooper, 23-ročná žena,  prezradila portálu ledbible.com, ako je možné, že má viac osobností, ktoré jej podľa nej bránia v hľadaní zamestnania. totiž disociatívnu poruchu identity.

 

 

Disociatívna porucha identity

 

Disociatívna porucha  patrí medzi psychické ochorenia. Porucha môže mať i psychosomatický pôvod alebo súvis s traumatickou udalosťou v živote, neriešiteľnými problémami, dlhodobým stresom. Väčšina disociatívnych porúch vzniká pod vplyvom zážitku psychickej traumy v detstve alebo v dospelosti.

 

Neúnosné emócie, spomienky, intenzívne negatívne až traumatické zážitky či myšlienky sú disociované od vedomej časti psychiky, sú vytláčané do podvedomia a stávajú sa podkladom pre tvorbu rôznych psychických a telesných príznakov.

 

Najzávažnejší priebeh a prognózu majú pacienti s psychogénnymi neepileptickými záchvatmi, ktorí veľmi často liečení chybne pre epilepsiu. Príznaky vznikajú v úzkej súvislosti s psychickým stresom a často sa zjavujú odrazu. 

 

Koľko má Bo osobností?

 

Táto porucha je charakterizovaná minimálne dvoma odlišnými stavmi osobnosti. Takže Bo môže stráviť pár dní napríklad ako 13-ročný chlapec alebo ako nahnevaná žena v strednom veku.

 

img

 

Bo pochádza z Plymouthu v Devone a prezradila, že má celkovo 25 rôznych osobností, vrátane päťročnej Layly, 13-ročnej Toastovej, koketnej tínedžerky Tracey a ženy menom Texas.

 

img

 

Ktokoľvek z jej osobností sa môže kedykoľvek zjaviť, a bude sa zdržiavať tak dlho, ako sa mu zachce. Dokážete si to vôbec predstaviť?

 

img

 

„Moje osobnosti sú pre mňa veľmi odlišné a trvalo dlho, kým som ich všetky spoznala. Jedným z nich je chlapec menom Toast, ktorý práve dovŕšil 13 rokov a je veľmi hlasný. Rád sa hrá a ku Casey má veľmi bratský vzťah. Niekedy Casey vchádza do miestnosti, spýta sa ma, či si dám šálku čaju. Existuje aj ďalšia osdobnosť, ktorá sa volá Tracey a je pre mňa veľmi odlišná, pretože som veľmi hanblivá a ona je zasa skutočne sebavedomá. Dáva si nápoje od chalanov v kluboch a raz pobozkala muža za cigaretu a ja ani nefajčím," opísala pocity Bo.

 

img

 

Problém zamestnať sa

 

Mladé „dievča“ kvôli svojmu zdravotnému stavu nemôže pracovať. Vysvetlila, že napríklad jej osobnosť Layla je dieťaťom a odmieta ju vnímať ako ženu. Potom je tu Rosie, ktorá ju nikdy nenechá nahnevať sa, ak sa Bo pokúsi nahnevať, príde Rosie a zlobu odvedie preč.

 

Jej osobnosti môžu vstupovať aj len na pár minút. Každá osobnosť má iný vkus na jedlo, oblečenie a dokonca aj na partnerov a tak by bolo náročné pracovať v akomkoľvek zamestnani. Mohlo by to byť nebezpečné pre ňu ale i okolie.

 

Vraj si nevšímala všetky svoje osobnosti celý život, ale začala až keď dospievala, pretože osobnosť s menom Texas, sa začala k okoliu správať nepriateľsky. Porucha prináša i situácie, kedy si Bo takmer nič nepamätá.

 

img

 

Názor odborníka

 

„Každý z vašich stavov identity môže mať rôzne vzorce myslenia a vzťahujúce sa na svet, vaše stavy identity sa môžu stretnúť s rôznym vekom a pohlavím, môžete mať pocit, že máte jednu„ hlavnú “časť svojej identity, ktorá sa cíti byť dôležitejšia ako vy. Niektorí to nazývajú identitou hostiteľa,“ povedala Rosie Weatherley, hovorkyňa charity pre duševné zdravie.

 

Život pre človeka s disociatívnou poruchou identity je veľmi náročný. Pomôcť mu môže napríklad denník, hodinky, zoznam priateľov a kontaktov na rodinu, či poznámky napísané hocikde v dome.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies