Mladá slovenská architektka napísala najlepšiu diplomovku na svete

NETKY.SK • 22 Máj 2015, 11:05 • 2 min
Mladá slovenská architektka napísala najlepšiu diplomovku na svete

BRATISLAVA - Minuloročná absolventka bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) Adriana Debnárová získala na nedávnom slávnostnom ceremoniáli v Madride významné medzinárodné ocenenie Archiprix 2015. Udeľuje sa každé dva roky v oblasti architektúry, urbánneho dizajnu a krajinnej architektúry za najlepšie diplomové práce na svete.

slovakia

left justify in out

Adriana Debnárová študovala na Katedre architektonickej tvorby VŠVU v ateliéri architektúry II pod vedením Petra Steca. Medzinárodnú cenu získala za projekt Architektúra a extrémne podmienky, ktorý bol minulý rok odmenený Cenou rektora VŠVU za najlepšie diplomové práce 2014.

 

V tomto ročníku Archiprix International dostali organizátori rekordný počet projektov - 351 z 87 krajín. Medzinárodná porota, zložená z odborníkov zo Španielska, Indie, Číny a Francúzska, sa oboznámila so všetkými predloženými projektmi na univerzite v Madride (ETSAM|UPM - Escuela Superior de Arquitectura Técnica de Madrid, Universidad Politécnica de Madrid), ktorá bola spoluorganizátorom ôsmeho ročníka Archiprix International. Z nich nominovala 21 projektov na cenu Hunter Douglas Awards, z ktorých sedem získalo prestížne ocenenie.

 

Adrianin projekt reaguje na nehostinnosť púšte. Jej projektom je robot, ktorý používa materiály a energie, ktoré sa vyskytujú v tejto oblasti. Robot pracuje na báze 3D tlačiarne. Využíva slnečné svetlo koncentrované šošovkou, ktoré je schopné rozpustiť piesok a vytvoriť tak pevný materiál podobný sklu na povrchu piesočných dún. Druhá fáza projektu umožňuje vytvoriť obytný priestor vo vyhĺbených dunách. Projekt tak umožňuje žiť v púštnych oblastiach, kde to predtým nebolo možné.

 

img

 

img

 

img

 

img

 

img

 

img

 

img

 

img

 

"Je to téma, s ktorou som sa prvýkrát stretla na stáži, ktorú som absolvovala minulé leto v Kodani. Robili sme projekt Antarktídu, ale zaujalo ma aký odlišný musí byť prístup architekta k navrhovaniu v týchto podmienkach. Architekt musí od základu prehodnotiť celý stavebný proces, a to som sa snažila dosiahnuť aj v mojej práci," povedala Adriana Debnárová a dodala: "Každý koho projekt bol prihlásený je zároveň pozvaný do Madridu, aby sa zúčastnil na workshopoch. Po workshope sa konalo odovzdávanie cien, takže až vtedy som sa dozvedela, že som vyhrala, napínali nás až do poslednej chvíle."

 

Členovia poroty si všimli, že mnohé z absolventských projektov svedčia o silnom politickom a sociálnom povedomí projektantov aj o ich záujme o životné prostredie. Že súťažiaci nechcú byť len dobrými architektmi, ale aj dobrými občanmi. Predložené práce tiež ukázali u autorov dobrú znalosť technológií, ktorá je v súčasnosti k dispozícii na realizáciu ich návrhov. Pri výbere víťazných projektov porota hľadala také, ktoré odrážajú individuálny a osobný jazyk dizajnérov s jasným zámerom. Víťazi dostali cenu vo forme umeleckého objektu a finančnej odmeny.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies