Mladá generácia určuje trend budovania kancelárskych priestorov

NETKY.SK • 22 August 2018, 14:31 • 2 min
Mladá generácia určuje trend budovania kancelárskych priestorov

Bratislava- Čisté stoly, kde zamestnanci nemajú fixné pracovné miesto, či zdieľané kancelárie, v ktorých si firma prenajme kreslá, niekoľko kancelárií alebo celú zasadačku len na obdobie, na ktoré ich v danom momente potrebuje. Práve tento spôsob pracovného života, ktorý búra stereotypy a mení od základov realitný trh s prenájmom kancelárií, sa vo veľkej miere udomácňuje aj na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je rýchly spôsob života, technológie ako nutnosť a obľuba v takzvaných „zdieľaných“ veciach. Tento trend je dôležitý najmä pre mladých ľudí - mileniálov.

 

Ich pracovné návyky sa menia a firmy im začali prispôsobovať aj prostredie. Ukázal to prieskum spoločnosti Regus.

 

Generácie Y a Z, teda mileniáli, budú podľa štatistík koncom roka 2020 tvoriť polovicu pracovnej sily. Ich pracovné návyky a striktné požiadavky na zamestnávateľov sa v posledných rokoch odrazili na trendoch v pracovnom prostredí. Firmy menia zabehnuté spôsoby a viac ako polovica zamestnancov vo firmách dnes trávi mimo kancelárie, alebo prácou na diaľku minimálne 2,5 dňa v týždni.

 

V tomto rýchlo meniacom sa pracovnom prostredí zohrávajú hlavnú úlohu komunikačné technológie. Potvrdzuje to aj prieskum „The workplace revolution“ (Revolúcia v pracovnom prostredí) skupiny International Workplace Group, pod ktorú patrí spoločnosť Regus, medzinárodný poskytovateľ zdieľaných kancelárií.

 

Mileniálov sa v prieskume pýtali, aké kritériá zohľadňujú pri výbere zamestnávateľa. Z odpovedí vyplýva, že si zamestnanie vyberajú podľa kvality technologického vybavenia, ktoré im firma ponúka.

 

Chcú byť totiž online 24 hodín denne sedem dní v týždni. A keďže tak fungujú v osobnom živote, byť neustále online im neprekáža ani v tom pracovnom.

 

Od zamestnávateľa tiež očakávajú flexibilitu, multifunkčné zázemie, príjemné priestory, ekologické riešenia a servis „all inclusive“.

 

"Tento fakt nám potvrdil aj náš prieskum. Mladší zamestnanci sa odkláňajú od práce z domu i práce v dočasnom prostredí typu kaviarní. Až 77 % opýtaných potvrdilo, že zaujímavé sú pre nich práve zdieľané kancelárie a „coworkingové“ centrá, ktoré im poskytujú bezkonkurenčné technologické vybavenie, non-stop pripojenie, štýlové priestory, ale aj plne vybavenú kuchyňu, či služby recepcie v zdieľaných a servisovaných kanceláriách," hovorí Karel Pelán, country manager globálnej spoločnosti Regus pre Českú republiku a Slovensko.

 

Aj napriek tomu, že väčšina mladších ľudí v prieskume uvádza, že klasický home office, teda práca z domu, nie je pre nich atraktívna, veľa firiem tento štýl práce neustále predostiera ako benefit pre svojich zamestnancov.

 

No napríklad až 45 % z tých, ktorí si ho vyskúšali, po čase zhodnotili, že pri práci z domu sa nevedia dlhodobo sústrediť, 29 % tvrdí, že ich rušia bežné zvuky domácnosti a nie sú schopní oddeliť pracovnú a súkromnú časť dňa.

 

Zároveň až 22 % sa zhoduje na tom, že majú doma slabé internetové pripojenie. Priznávajú, že je pre nich kľúčová sloboda, ale nechcú sedieť doma. Chcú sa socializovať.

 

A to im pravidelná práca z domu neumožňuje.

 

"Súčasný trend v dopyte po kancelárskych priestoroch je jasný. Zamestnanci chcú flexibilitu a multifunkčnosť. Kancelárie musia mať veľmi veľa denného sveta, musia byť farebné, ekologické a čo najmenej zdraviu škodlivé. Zamestnanci chcú byť slobodní, potvrdil náš prieskum, no zároveň im nevadí byť neustále online. Rastúci dopyt po flexibilných kanceláriách sme zaznamenali aj na Slovensku. K našim trom už zabehnutým centrám tak onedlho pribudne štvrté. V septembri 2018 otvoríme v bratislavskom Polus Tower II nové priestory so zdieľanými kanceláriami," uzatvára Pelán.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies