MK SR: Rozdelí na dotáciách 21 miliónov eur, podporí aj mladých umelcov

NETKY.SK • 8 November 2011, 05:58 • 2 min
MK SR: Rozdelí na dotáciách 21 miliónov eur, podporí aj mladých umelcov

MK SR Rozdelí na dotáciách 21 miliónov eur, podporí aj mladých umelcov - Politika Ministerstvo kultúry (MK) plánuje v budúcom roku na dotáciách prerozdeliť celkom 21. 066.

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo kultúry (MK) plánuje v budúcom roku na dotáciách prerozdeliť celkom 21.066.097 eur. Rozšíriť by sa mal počet spolufinancovaných programov i podprogramov. Rezort plánuje viac podporovať aj mladých umelcov. "Po rokovaniach o štátnom rozpočte sa nám podarilo obhájiť sumu o päť miliónov eur vyššiu ako v tomto roku," zdôraznil dnes šéf rezortu kultúry Daniel Krajcer (SaS) s dôvetkom, že definitívne rozpočet ešte musí byť schválený v parlamente.
Najviac peňazí, a to viac ako štvrtina, bola alokovaných v programe Obnovme si svoj dom, zameraný na renováciu kultúrneho dedičstva. Žiadateľom bude v rámci neho dostupných viac ako 5,5 milióna eur. Jeho súčasťou je aj podprogram obnovy a záchrany slovenských hradov, ktorý má dať prácu 500 nezamestnaným. Tí by mali prispieť k obnove viac ako 20 hradov a ich ruín.
Rezort zároveň spustí nový program Cyril a Metod. Z milióna eur by sa mali financovať aktivity, ktoré súvisia s 1150. výročím príchodu vierozvestov na Slovensko. "My sme na túto tému rokovali aj s predstaviteľmi cirkvi a myslím si, že je dôležité, aby na roky 2012 a 2013 bol vytvorený takýto špeciálny program," povedal minister kultúry.
Novinkou má byť aj podprogram zameraný na podporu mladých umelcov do 35 rokov. Zámerom rezortu je motivovať ľudí, aby pokračovali vo svojej tvorbe. Pozitívne zmeny šéf rezortu kultúry avizoval aj v oblasti kultúrnych poukazov. Tie by mali byť školám a ich žiakom dostupné už skôr, pravdepodobne vo februári. "Zhruba o štyri mesiace budú mať dlhšie k dispozícii tieto kultúrne poukazy, tým pádom sa samozrejme rozširuje možnosť návštevy kultúrnych podujatí," konštatoval Krajcer.
Žiadatelia môžu svoje projekty predkladať do 30. decembra. Ich následné vyhodnotenie by malo trvať približne dva mesiace. "Bez ohľadu na to, kto tu bude po marci, môžem už teraz povedať, že tento projekt je nastavený tak, že by to musel byť hlupák alebo neschopný človek, keby tento projekt bol zastavený," poznamenal minister kultúry.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona