MK navrhuje nové úlohy na ochranu slovenského filmového dedičstva

NETKY.SK • 7 December 2015, 13:25 • 2 min
MK navrhuje nové úlohy na ochranu slovenského filmového dedičstva

BRATISLAVA - Ochrana filmového dedičstva Slovenska je jedným z dlhodobých cieľov Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Ústav, ktorý je jednou z inštitúcií zriaďovaných Ministerstvom kultúry (MK) SR, sa podľa zákona o audiovízii systematicky venuje ochrane, obnove a úschove audiovizuálnych diel. Na plnenie týchto úloh má komisiu pre audiovizuálne dedičstvo.

slovakia

left justify in out

Hlavné úlohy v ochrane audiovizuálneho dedičstva určuje MK SR v Projekte systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva SR. Projekt po prvý raz ministerstvo kultúry vypracovalo na roky 2009 - 2013, následne naň nadviazalo pokračovaním pre roky 2013 až 2015. V súčasnosti predložilo MK SR do medzirezortného pripomienkového konania návrh aktualizácie Projektu systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva SR na roky 2016 – 2018. Dotknuté strany sa k návrhu môžu vyjadriť do 15. decembra.


Hlavným cieľom projektu je systematická ochrana a postupná obnova filmového (audiovizuálneho) dedičstva a jeho následné sprístupňovanie verejnosti. Obnova pritom zahŕňa viacero fáz - inventarizáciu, diagnostiku, ošetrovanie, obnovenie, digitalizáciu filmových materiálov a ich sprístupňovanie. Súčasťou projektu je aj časť venovaná nevyhnutným predpokladom na jeho plnenie, a to napríklad personálnym, technologických aj finančným. Z textu projektu vyplýva, že na všetky potrebné činnosti a úlohy treba počas rokov 2016, 2017 a 2018 vynaložiť 5 981 067 eur, z čoho najväčšia položka - 4 481 178 eur je vyhradená na obnovu nášho audiovizuálneho dedičstva a naopak, na jeho uchovávanie či uskladnenie je určených z celkového rozpočtu najmenej - 285-tisíc eur.

 

Ministerstvo kultúry v texte návrhu projektu obnovy nášho filmového dedičstva na najbližšie tri roky okrem iného upozorňuje, že v poslednom čase sa stávajú súčasťou audiovizuálneho dedičstva aj audiovizuálne diela vyrobené digitálnou cestou a zaznamenané na digitálnom nosiči. Ich dlhodobé a bezpečné archivovanie je však problematické. SFÚ preto "v nastávajúcom období, rovnako ako iné národné filmové archívy, bude musieť pripraviť stratégiu prístupu k digitálnym nosičom a navrhnúť postupnú a kontinuálnu udržateľnú obnovu aj digitálnych obsahov".


Vypracovanie Projektu systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva SR vychádza z medzinárodných záväzkov Slovenska. Vláda SR 17. mája 2006 v súvislosti s ratifikáciou Európskeho dohovoru o ochrane audiovizuálneho dedičstva a Protokolu o ochrane televíznej produkcie k Európskemu dohovoru o ochrane audiovizuálneho dedičstva schválila Projekt systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva SR. Vláda zároveň uložila ministrovi kultúry zabezpečiť plnenie úloh vyplývajúcich z tohto projektu. Jeho hlavným zámerom je vytvorenie podmienok pre záchranu, obnovu a sprístupňovanie audiovizuálneho dedičstva SR. Správa o plnení úloh vyplývajúcich z predošlej aktualizácie projektu na roky 2013 až 2015 by sa na rokovanie vlády mala dostať do 30. júna 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies