Mjanmarský prezident zrušil zákaz nočného vychádzania v štáte Jakchain

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 10:08 • 2 min
Mjanmarský prezident zrušil zákaz nočného vychádzania v štáte Jakchain

RANGÚN - Dosluhujúci mjanmarský prezident Thein Sein zrušil zákaz nočného vychádzania v štáte Jakchain pozdĺž západného pobrežia tejto krajiny, kde vyhlásili v roku 2012 výnimočný stav pre násilné strety medzi budhistami a menšinovými moslimami. Informovali o tom dnes štátne médiá, ktorých údaje prevzala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Mjanmarská vláda vyhlásila, že výnimočný stav bol zrušený v pondelok na celom území Jakchainu, keďže už nie sú známe žiadne hrozby pre životy a majetok obyvateľov. Doterajší zákaz nočného vychádzania platil v takmer všetkých jakchainských okresoch.

 

Nábožensky motivovaný konflikt na západe Mjanmarska vypukol v roku 2012, napätie medzi moslimskou menšinou Rohingov a miestnym etnikom Arakancov, ktorí sú rovnako ako väčšina Mjanmarčanov budhisti, však trvalo už dlhšie. Výsledkom sporadických stretov a údajného prenasledovania je podľa údajov OSN odkázanosť približne 300.000 Rohingov na humanitárnu pomoc. Z nich 140.000 stále žije v táboroch, ktoré mali byť len dočasné.

 

Mjanmarská vláda nepovažuje Rohingov za pôvodnú národnostnú skupinu a mnohí z viac ako milióna príslušníkov tohto etnika sú oficiálne osobami bez štátnej príslušnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies