Mjanmarský prezident vyhovel žiadosti novej vodkyne, zvolá stretnutie vplyvných síl krajiny

NETKY.SK • 11 November 2015, 09:41 • 2 min
Mjanmarský prezident vyhovel žiadosti novej vodkyne, zvolá stretnutie vplyvných síl krajiny

RANGÚN - Mjanmarský prezident Thein Sein zvolá stretnutie vodcov svojej krajiny, o ktoré žiadala vodkyňa Národnej ligy za demokraciu (NLD) Do Aun Schan Su Ťij. Práve ňou vedená opozičná strana získala v nedeľňajších voľbách najviac hlasov.

slovakia

left justify in out

Aun Schan Su Ťij žiadala prezidenta, aby na budúci týždeň zvolal schôdzku najvyšších predstaviteľov politických strán. Prezident dnes jej žiadosti vyhovel. Minister informácií Je Chtut na svojej facebookovej stránke spresnil, že schôdzka sa uskutoční, až keď sa zavŕšia všetky procedúry súvisiace s nedávnymi voľbami. Na stretnutí sa okrem prezidenta a Su Ťij zúčastní aj hlavný veliteľ armády Min Aun Hlain a predseda doterajšieho parlamentu Šve Mann, informovala agentúra DPA.

 

Podľa agentúry Reuters doterajšie výsledky sčítania hlasov svedčia o tom, že NLD by v parlamente mohla získať absolútnu väčšinu. To však vyvoláva obavy, že by sa mohla zopakovať situácia v roku 1990, keď vojenská junta neuznala výsledky volieb, ktorých víťazom bola tiež NLD. Aun Schan Su Ťij však aj v utorok zopakovala, že súčasná vláda sa zaviazala, že bude rešpektovať výsledky volieb. Cieľom schôdzky, ktorej konanie navrhla, má byť diskusia o celonárodnom zmierení. NLD získala 90 percent doteraz sčítaných hlasov, čo jej už teraz zaručuje väčšinu v dolnej komore parlamentu a veľký počet mandátov v hornej komore i v regionálnych parlamentoch. Ak sa tento trend potvrdí aj naďalej, bude to znamenať, že NLD vystrieda starú gardu generálov, ktorí Mjanmarsku neobmedzene vládli, kým v roku 2011 odovzdali moc polocivilnej vláde prezidenta Thein Seina.

 

Armáda si však v Mjanmarsku zachovala svoje výhradné postavenie, upozornil Reuters, podľa ktorého nie je jasné, ako Do Aun Schan Su Ťij bude s generálmi spolupracovať.

Vzťahy medzi Su Ťij a hlavným veliteľom armády Min Aun Hlainom sú napäté. Jedným z veľkých zdrojov tohto napätia je aj klauzula mjanmarskej ústavy, ktorou bývalý junta zakázala vodkyni opozície uchádzať sa o prezidentskú funkciu, pretože jej deti sú štátnymi príslušníkmi iného štátu. Reuters poznamenal, že len málo ľudí pochybuje o tom, že táto klauzula bola v júni tohto roku schválená len pre to, aby sa Su Ťij dostala "mimo hry".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona