Mjanmarský prezident Tchin Ťjo sa vzdal svojej funkcie

NETKY.SK • 21 Marec 2018, 07:05 • 2 min
Mjanmarský prezident Tchin Ťjo sa vzdal svojej funkcie

NEPJITO - Mjanmarský prezident Tchin Ťjo sa v stredu vzdal svojej funkcie. Ako dôvod v príspevku na sociálnej sieti Facebook uviedol, že si chce odpočinúť od práce.

slovakia

left justify in out

V súlade s mjanmarskou ústavou z roku 2008 bude už do siedmich dní známy jeho nástupca v úrade.

 

V ostatnom čase sa špekulovalo o zdraví 71-ročného prezidenta, jeho kancelária sa však k takýmto tvrdeniam nevyjadrila. Pokým o novej hlave štátu nerozhodne parlament, Tchin Ťjoa by mal v úrade nahradiť doterajší viceprezident.

 

Tchin Ťjo sa stal prezidentom v marci 2016. Na tento post ho navrhla strana niekdajšej opozičnej vodkyne a laureátky Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij Národná liga za demokraciu (NLD), ktorá zvíťazila v parlamentných voľbách z roku 2015 a získala jasnú väčšinu hlasov v oboch komorách snemovne, čo odráža veľkú podporu verejnosti, ktorú si Su Ťij získala počas desaťročí boja za demokraciu.

 

Samotná Su Ťij sa o funkciu prezidentky nemohla uchádzať. Bránila jej v tom mjanmarská ústava, podľa ktorej nemôže byť hlavou štátu osoba, ktorej bezprostrední rodinní príslušníci majú cudzie štátne občianstvo. Vytvorili však pre ňu osobitnú funkciu štátnej poradkyne, z ktorej ovplyvňuje fungovanie vlády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies