Mjanmarský prezident podpísal kontroverzný zákon o regulácii pôrodnosti

NETKY.SK • 23 Máj 2015, 17:40 • 2 min
Mjanmarský prezident podpísal kontroverzný zákon o regulácii pôrodnosti

RANGÚN - Mjanmarský prezident Thein Sein podpísal kontroverzný zákon, ktorý zakazuje tamojším ženám rodiť častejšie ako raz za 36 mesiacov.

slovakia

left justify in out

Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie médiá a upozornila, že tento zákon môže byť zneužívaný nie len na utláčanie mjanmarských žien vo všeobecnosti, ale aj tamojších etnických a náboženských menšín s vysokou mierou pôrodnosti.

 

Zákon, ktorý prešiel hlasovaním v parlamente v apríli, prezident Thein Sein podpísal už v utorok. K tomuto kroku mal pristúpiť na základe nátlaku zo strany lídrov budhistickej komunity, zastávajúcej v krajine väčšinu. Radikálni budhistickí mnísi, presadzujúci protimoslimskú agendu, argumentujú tým, že moslimovia majú omnoho viac detí, ako zvyšok tamojšieho obyvateľstva, konštatovala AP.

 

Zákon o kontrole populácie je súčasťou balíka štyroch zákonov, o ktorých sa USA a ďalšie krajiny vyjadrili, že môžu viesť k eskalácii intolerancie v Mjanmarsku. Prevažne budhistická krajina s približne 50 miliónmi obyvateľov zažíva v súčasnosti násilie vyvolané náboženskou a etnickou neznášanlivosťou a Mjanmarsko preto opúšťa veľké množstvo utečencov.

 

Zákon udeľuje regionálnym úradom právomoc zaviesť smernice o časovom odstupe medzi jednotlivými pôrodmi žien v regiónoch s vysokou mierou rastu obyvateľstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona