Mjanmarský parlament schválil pre Su Ťij kvázi premiérsku funkciu

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 07:49 • 2 min
Mjanmarský parlament schválil pre Su Ťij kvázi premiérsku funkciu

NEPJITO - Mjanmarský parlament schválil dnes vytvorenie novej výkonnej funkcie pripomínajúcej funkciu premiéra pre šéfku vládnucej strany Národná liga za demokraciu (NLD) Aun Schan Su Ťij, informovala BBC.

slovakia

left justify in out

Dolná komora parlamentu schválila návrh zákona, ktorý vytvára funkciu "štátnej poradkyne". Horná komora ho schválila už predtým. Teraz je potrebný už len podpis prezidenta, aby tento zákon nadobudol platnosť.

 

Mjanmarsko má od 30. marca prvú zvolenú civilnú hlavu štátu po vyše 50 rokoch. Novým prezidentom sa stal Tchin Ťjo, blízky spolupracovník Su Ťij.

 

Strana Su Ťij vlani v novembri vyhrala voľby, ale ústava tejto laureátke Nobelovej ceny za mier znemožnila stať sa prezidentkou krajiny, pretože jej dvaja synovia majú britské občianstvo. Všeobecne panuje názor, že daný bod je v ústave práve preto, aby Su Ťij zabránil ujať sa vedúcej štátnej funkcie.

 

Nevolení vojenskí zástupcovia, ktorí v parlamente obsadili štvrtinu kresiel, dnešné hlasovanie bojkotovali a zákon o vytvorení novej funkcie označili za neústavný.

 

Parlament, v ktorom má vládnuca strana väčšinu, návrh zákona napriek protestu vojenských poslancov schválil. Su Ťij, ktorá už je ministerkou zahraničných vecí v novej mjanmarskej vláde a má tiež funkciu ministerky pri prezidentskej kancelárii, tak nová úloha postaví priamo "do srdca novej vlády", konštatovala BBC.

 

NLD získala v minuloročných voľbách 80 percent obsadzovaných parlamentných kresiel a po niekoľkých desaťročiach ukončila vládu vojenskej chunty v Mjanmarsku. Armáda si však ponechala značné právomoci - okrem štvrtiny parlamentu obsadzuje aj posty ministrov obrany, vnútra a pohraničných záležitostí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies