Mjanmarsko zaobchádza s Rohingami na úrovni apartheidu

NETKY.SK • 21 November 2017, 10:08 • 2 min
Mjanmarsko zaobchádza s Rohingami na úrovni apartheidu

BANGKOK - Mjanmarsko vystavuje rohinských moslimov dlhodobej diskriminácii na úrovni "odľudšťujúceho apartheidu".

slovakia

left justify in out

Uviedla to v utorok ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo svojej vyšetrovacej správe, ktorá vyvoláva otázky, čomu budú čeliť Rohingovia po návrate domov.

 

Od konca augusta ušlo pred násilnosťami do susedného Bangladéša takmer 620-tisíc mjanmarských Rohingov. Mjanmarská armáda všetky obvinenia z útokov voči Rohingom a z ich vyháňania odmieta a tvrdí, že bojuje len voči teroristom.

 

Podľa svetových lídrov je nevyhnutné zastaviť násilie a Mjanmarsko by malo umožniť utečencom, aby sa v bezpečí vrátili domov.

 

Amnesty International zhromaždila za dva roky vo svojej správe rozhovory a dôkazy o tom, ako Rohingovia žijú v Mjanmarsku - sú vystavení "nebezpečnému systému štátom podporovanej, inštitucionalizovanej diskriminácie, ktorá sa rovná apartheidu". Podľa ľudskoprávnej organizácie takéto zaobchádzanie spĺňa medzinárodnú právnu definíciu zločinu proti ľudskosti.

 

Rohingovia žijú v Mjanmarsku už po niekoľko generácií, ale napriek tomu tam nemajú občianske práva ani štatút národnostnej menšiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies