Mjanmarsko: Su Ťij označila svoje väznenia za nelegálne

NETKY.SK • 18 November 2010, 12:35 • 2 min
Mjanmarsko: Su Ťij označila svoje väznenia za nelegálne

Mjanmarsko: Su Ťij označila svoje väznenia za nelegálne

slovakia

left justify in out

img

Mjanmarská opozičná líderka Aun Schan Su Ťij dnes uviedla, že jej nedávne prepustenie po sedemročnej domácej väzbe nie je známkou zmierňovania vojenského režimu v krajine.
      Su Ťij v rozhovore pre tlačovú agentúru Associated Press (AP) označila svoje väznenie za nezákonné a zdôraznila, že jej prepustenie nemalo iný dôvod než to, že uplynul čas, na ktorý ju poslali do domácej väzby.
      "Nemyslím si, že sa na to možno pozerať takto," reagovala 65-ročná laureátka Nobelovej ceny za mier na otázku, či jej sloboda signalizuje zmenu zo strany prísneho, desaťročia trvajúceho vojenského režimu v krajine juhovýchodnej Ázie.
      Su Ťij, ktorá mohla odísť zo svojho domu v Rangúne v sobotu, plánuje pokračovať v snahe dosiahnuť svoj cieľ demokratického Mjanmarska, dáva si však pozor na to, aby výslovne nenapadla juntu alebo nevyzvala na jej zvrhnutie, uviedla AP.
      Vyzvala tiež na priame rozhovory s vodcom junty generálom Thanom Šweiom s cieľom dosiahnuť národné zmierenie.
      Su Ťij strávila vo väzbe 15 z posledných 21 rokov, ostala však dominantnou postavou prodemokratického hnutia v Mjanmarsku, v ktorom je vo väzení naďalej vyše 2200 politických väzňov.
      Týždeň pred jej prepustením politická strana podporovaná armádou drvivo zvíťazila v prvých voľbách v krajine za 20 rokov, ktoré poznačila medzinárodná kritika a obvinenia z manipulácie.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies