Mjanmarsko musí chrániť menšiny, aby prestala migrácia v Bengálskom zálive

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 13:45 • 2 min
Mjanmarsko musí chrániť menšiny, aby prestala migrácia v Bengálskom zálive

ŽENEVA - Trojstranný pingpong s ľuďmi hrajú podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) Thajsko, Malajzia a Indonézia, ktoré vracajú lode so stovkami utečencov z Mjanmarska a Bangladéša späť na more.

slovakia

left justify in out

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn dnes varoval, že vražedná migrácia v Bengálskom zálive bude pokračovať, ak Mjanmarsko neprestane diskriminovať svoju moslimskú menšinu Rohingov.
     

"Kým mjanmarská vláda nevyrieši ústavnú diskrimináciu rohinského obyvateľstva - vrátane rovnoprávneho prístupu k občianstvu, táto riskantná migrácia bude pokračovať," citovala z vyjadrenia komisára agentúra Reuters.
     

Zajd povedal, že "jednou z hlavných príčin týchto zúfalých presunov cez more" je situácia v mjanmarskom zväzovom Jakchainskom štáte, odkiaľ veľa z utečencov pochádza. 
     

"Trestné stíhanie týchto zraniteľných ľudí vrátane detí a ich umiestnenie do väzby nie je riešením," zdôraznil.
     

Asi 25.000 utečencov, prevažne Rohingov a Bangladéšanov, sa v prvých troch mesiacoch tohto roka vydalo na lodiach na more za lepším životom. Mnohých z nich previezli pašeráci ľudí do Thajska, kde ich držali v táboroch v džungli, kým nedostali od ich rodín zaplatené, aby ich dopravili k hraniciam Malajzie. 
     

Tisíce ich pašeráci ľudí opustili vo vratkých plavidlách bez stravy a pitnej vody na mori po tom, keď Thajsko proti pašerákom zakročilo a zlikvidovalo ich tábory. 
     

"Som zdesený zo správy, že Thajsko, Indonézia a Malajzia vracajú lode plné zraniteľných utečencov nazad na more, čo nevyhnutne povedie k mnohým úmrtiam, ktorým sa dalo zabrániť. Treba sa zamerať na záchranu životov, nie na ich ďalšie ohrozenie," pokračoval Zajd. 
     

Povedal, že najnovšia správa, podľa ktorej thajské námorné sily prinútili vyplávať znova na more loď s niekoľkými stovkami utečencov po tom, ako im poskytlo zásoby, je "nepochopiteľné a neľudské".
     

Vyše tisíc utečencov sa dnes vylodilo na rozličných miestach pobrežia Indonézie a Thajska - dvoch krajín, ktoré predtým ľuďom z člnov objasnili, že tam nie sú vítaní. Rybári dovliekli k brehom provincie Aceh a Severnej Sumatry tri lode so zoslabnutými, hladnými a dehydrovanými migrantmi, zatiaľ čo ďalších 106 ľudí objavili vo štvrtok na jednom thajskom ostrove, odkiaľ ich dnes previezli na pevninu. 
     

Počas tohto týždňa zachránili malajzijské a indonézske námorné sily na mori asi 1600 utečencov. Obe krajiny však potom vyhlásili, že už nemôžu prijať ďalších a vracali ich lode na more, čo prerástlo do regionálnej humanitárnej krízy. Podľa agentúry AP nie je jasné, či tí, ktorých dnes pustili na breh, nie sú tí istí, ktorých predtým poslali späť na more.
     

Thajský premiér Prajut Čan-o-Ča, ktorého vláda zvolala na 29. mája krízové regionálne stretnutie, dnes povedal, že jeho krajina nemá zdroje na starostlivosť o takéto množstvo migrantov. 
     

"Teraz im musíme nájsť strechu nad hlavou. V budúcnosti, ak prídu ešte mnohí ďalší, to spôsobí problém. Môžu Thajčanom zobrať ich prácu a živobytie,"  varoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies