Mjanmarsko a Bangladéš sa dohodli na repatriácii rohinských utečencov

NETKY.SK • 23 November 2017, 16:27 • 2 min
Mjanmarsko a Bangladéš sa dohodli na repatriácii rohinských utečencov

NEPJITO - Mjanmarsko a Bangladéš uzavreli vo štvrtok dohody umožňujúce návrat státisícov Rohingov, ktorí ušli v uplynulých mesiacoch cez hranice z mjanmarského Jakchainského štátu. Mjanmarské ministerstvo zahraničných vecí o tom podľa agentúry DPA informovalo prostredníctvom vyhlásenia na sieti Facebook.

slovakia

left justify in out

Návrat rohinských utečencov z Bangladéša do Mjanmarska majú umožniť práve podpísané dohody, stanovujúce rieku Naf ako hranicu medzi týmito krajinami. Nie je však zatiaľ jasné, či budú Rohingovia naozaj ochotní vrátiť sa po tom, ako ich dediny údajne vypálili a príbuzných zavraždili vojaci či rozvášnené davy.

 

Dohovor o "návrate vysídlených osôb z Jakchainského štátu", ktorý podpísali popri uvedených dohodách bangladéšsky minister zahraničných vecí a tajomník úradu mjanmarskej hlavnej štátnej radkyne, je podľa Bangladéša "prvým krokom" k vyriešeniu utečeneckej krízy v danom regióne.

 

Podľa tamojších médií teraz bangladéšske úrady poskytnú Mjanmarsku podklady s osobnými údajmi utečencov. Bangladéšske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že repatriačný proces sa začne v priebehu dvoch mesiacov.

 

Rokovania o spätnom prijatí Rohingov z Jakchainského štátu prebiehali od stredy v mjanmarskom hlavnom meste Nepjito.

 

Od konca augusta ušlo pred násilnosťami do susedného Bangladéša takmer 620 000 mjanmarských Rohingov. Mjanmarská armáda všetky obvinenia z útokov voči Rohingom a z ich vyháňania odmieta a tvrdí, že bojuje len proti teroristom. Tí odštartovali vlnu násilia, keď zaútočili na policajné stanice.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona