Mjanmarské bezpečnostné sily páchajú na Rohingoch brutálne násilie

NETKY.SK • 3 Február 2017, 18:37 • 2 min
Mjanmarské bezpečnostné sily páchajú na Rohingoch brutálne násilie

ŽENEVA - Mjanmarské bezpečnostné sily systematicky brutálne zaobchádzajú s príslušníkmi menšiny moslimských Rohingov, pričom sa dopúšťajú hromadného znásilňovania žien, upaľujú celé rodiny a zabíjajú deti. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v Ženeve.

slovakia

left justify in out

Autori správy "dospeli k záveru, že v prípade rozsiahleho násilia páchaného voči rohingskému obyvateľstvu, by mohlo isť o zločiny proti ľudskosti".

 

Vyšetrovatelia OHCHR vypočuli približne 200 Rohingov, ktorí našli útočisko v Bangladéši po tom, ako sa operácia vládnych síl v Jakchainskom štáte na severe Mjanmarska vymkla v októbri minulého roku spod kontroly.

 

Takmer polovica vypočutých svedkov uviedla, že v dôsledku násilia prišla o najmenej jedného rodinného príslušníka. Viac ako polovica zo 101 opýtaných žien vyšetrovateľom OHCHR povedala, že sa stali obeťou znásilnenia alebo sexuálneho obťažovania.

 

Viacero rohingských žien vypovedalo, že boli svedkami zabíjania malých detí. Mladá žena vyšetrovateľom opísala hrôzy, ktoré zažila po tom, ako príslušníci bezpečnostných síl zabili jej manžela.

 

"Piati ma vyzliekli a znásilnili. Kým boli v dome, môj osemmesačný syn plakal od hladu, lebo som ho mala dojčiť. Aby ho umlčali, zabili nožom aj jeho," povedala 25-ročná žena.

 

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn uviedol, že takéto zločiny sú neospravedlniteľné. "Čo je toto za 'čistiacu operáciu'? Akému účelu z hľadiska národnej bezpečnosti to má poslúžiť?" povedal Husajn.

 

Mjanmarské vládne sily spustili bezpečnostnú operáciu v Jakchainskom štáte začiatkom októbra, keď došlo k vražde deviatich pohraničníkov, ktorú údajne spáchali príslušníci moslimskej menšiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies