Mjanmarská opozičná líderka Su Ťij hlasovala vo voľbách prvýkrát v živote

NETKY.SK • 8 November 2015, 11:46 • 2 min
Mjanmarská opozičná líderka Su Ťij hlasovala vo voľbách prvýkrát v živote

RANGÚN - Svetoznáma mjanmarská bojovníčka za demokraciu Aun Schan Su Ťij sa dnes prvýkrát v živote zúčastnila na parlamentných voľbách vo svojej krajine, kde sa očakáva víťazstvo opozičnej Národnej ligy za demokraciu (NLD) pod jej vedením.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP informuje, že 70-ročná Su Ťij, ktorá je držiteľkou Nobelovej ceny mieru, prišla v sprievode ochrankárov a osobných asistentov odovzdať hlas do volebnej miestnosti neďaleko svojej rezidencie v Rangúne, kde v období diktatúry strávila 15 rokov v domácom väzení. Hovorca NLD Njan Win potvrdil, že takúto možnosť dostala vôbec prvýkrát.


V roku 1990, keď sa v Mjanmarsku, známom vtedy ako Barma, uskutočnili naposledy slobodné voľby, bola už Su Ťij v domácom väzení. Hoci NLD vtedy presvedčivo zvíťazila, vládnuca chunta odmietla výsledky volieb uznať. Nasledujúce voľby v roku 2010 táto strana bojkotovala.


Mjanmarský prezident Thein Sein krátko pred najnovšími voľbami vyhlásil, že vláda i naďalej vplyvná armáda budú rešpektovať ich výsledky. Vyslal tak signál medzinárodnému spoločenstvu, že jeho vedenie sa úprimne snaží zabezpečiť slobodné a spravodlivé voľby aj napriek obavám z nezrovnalostí v zoznamoch voličov, ich zastrašovania či odopierania volebného práva veľkej časti obyvateľstva, ktorú tvorí moslimská menšina Rohingov.


Nedeľňajšie voľby v Mjanmarsku rozhodnú o novom zložení oboch komôr tamojšieho parlamentu, ktorý neskôr zvolí nového prezidenta. Ide pritom o prvé voľby od roku 2011, keď sa vzdala moci tamojšia vojenská chunta a začal sa proces prechodu krajiny k demokracii.


Celkovo kandiduje viac ako 90 strán, ale hlavný súboj medzi sebou zvedú opozičná NLD a vládna Strana zväzovej súdržnosti a rozvoja, ktorú tvoria prevažne členovia a stúpenci bývalej chunty. Opozícia je v tomto súboji znevýhodnená, keďže 25 percent kresiel v novom parlamente bude vyhradených práve zástupcom armády.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies