Mjanmarská demokratická ikona Su Ťij sa stretla s Obamom

NETKY.SK • 20 September 2012, 06:48 • 2 min
Mjanmarská demokratická ikona Su Ťij sa stretla s Obamom

Mjanmarská demokratická ikona Su Ťij sa stretla s Obamom - Politika Mjanmarská opozičná líderka Aun Schan Su Ťij sa v stredu v Bielom dome stretla s americkým prezidentom Barackom Obamom a na veľkolepej slávnosti v Kapitole prevzala najvyššie ocenenie Spo

slovakia

left justify in out

img

Mjanmarská opozičná líderka Aun Schan Su Ťij sa v stredu v Bielom dome stretla s americkým prezidentom Barackom Obamom a na veľkolepej slávnosti v Kapitole prevzala najvyššie ocenenie Spojených štátov pre civilistov, Zlatú medailu Kongresu.
      Su Ťij je po niekoľkých desaťročiach na svojej prvej návšteve USA, ktoré precestuje od pobrežia k pobrežiu. V rámci tejto cesty viedla súkromné rozhovory s Obamom v Oválnej pracovni, a to po prijatí Zlatej medaily, najvyššieho ocenenia Kongresu. Zákonodarcovia jej ju udelili za dlhoročný boj za demokraciu v Mjanmarsku, kde od roku 1962 vládla vojenská junta.
      Pri stredajšom prijímaní ocenenia v budove Kapitolu Su Ťij označila tento deň za "jeden z najdojímavejších v mojom živote" a poďakovala sa americkým zákonodarcom za dlhodobú podporu jej úsilia o demokraciu v Mjanmarsku.
      "Ďakujem vám, že ste nás mali vo svojich srdciach a mysliach v tých temných rokoch, keď sa sloboda a spravodlivosť zdali nedosiahnuteľné," povedala na slávnosti v Kapitole, sídle amerického Kongresu vo Washingtone.
      Kongres odhlasoval udelenie Zlatej medaily prodemokratickej aktivistke Su Ťij ešte v roku 2008, keď bola v domácom väzení, a mnoho zákonodarcov zhromaždených v Kapitole vyhlásilo, že vôbec neočakávali, že jej budú môcť ocenenie odovzdať osobne.
      Medzi lídrami Snemovne reprezentantov a Senátu bola aj ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová, ktorá spolu s nimi vzdala hold 67-ročnej laureátke Nobelovej ceny mieru.
      Mjanmarská opozičná líderka dostala cenu v tom najmajestátnejšom priestore budovy Kapitolu - pod jeho kupolou a obklopená mramorovými sochami bývalých amerických prezidentov.
      V prostredí Oválnej pracovne sa neskôr prvýkrát stretli dvaja laureáti Nobelovej ceny mieru. Väčšinou sú tam prijímaní zahraniční prezidenti a premiéri a ich návštevy sa spájajú s veľkým ruchom, spôsobeným médiami.
      Biely dom si však tentoraz dával pozor, aby udalosti okolo Su Ťij nezatienili mjanmarskú vládu, a stretnutie medzi oboma politikmi sa odohrávalo v zdržanlivejšej atmosfére: fotografi mohli robiť zábery iba krátko a televízne kamery ani novinári tlačených médií nemali povolený vstup.
      Obama a Su Ťij sa stretli približne na pol hodiny.
      Obama, ktorý sa bude v novembrových prezidentských voľbách snažiť o znovuzvolenie, využil možnosť stretnúť sa s mjanmarskou demokratickou ikonou v jej druhý deň cesty po Spojených štátoch. Stretnutie mu môže pomôcť zdôrazniť to, čo mnohí pokladajú za úspech práve jeho administratívy v oblasti zahraničnej politiky - pomohla totiž donútiť mjanmarských generálov, aby sa vydali na cestu demokratickej premeny krajiny.
      Spojené štáty v stredu takisto vyradili mjanmarského prezidenta Thein Seina a predsedu dolnej komory parlamentu Thura Šwe Manna zo zoznamu osôb, na ktoré sú uvalené sankcie.
      USA vlani obnovili úplné diplomatické vzťahy s Mjanmarskom, zmiernili niektoré sankcie voči krajine a poslali tam svojho prvého veľvyslanca po niekoľkých desaťročiach.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies