Mitsubishi priznala manipuláciu s údajmi o spotrebe paliva pri ďalších modeloch

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 16:25 • 2 min
Mitsubishi priznala manipuláciu s údajmi o spotrebe paliva pri ďalších modeloch

TOKIO - Japonská automobilka Mitsubishi Motors dnes priznala, že manipulácia s údajmi o spotrebe paliva sa týka viacerých modelov, nie len štyroch modelov minivozidiel, o ktorých informovala skôr. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť minulý mesiac oznámila, že v prípade štyroch modelov miniáut dlhé roky používala zastarané testovacie metódy, čím vylepšovala údaje o spotrebe paliva. Problém priznala pri modeloch eK Wagon, eK Space, Dayz a Dayz Roox. V skutočnosti mala automobilka pri testoch používať nové metódy, ktoré začali platiť od roku 1991.

 

Už v apríli vedenie firmy naznačilo, že nevylučuje, že by sa problém mohol týkať aj väčšieho počtu modelov. Tento fakt dnes automobilka priznala. Ako na tlačovej konferencii uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Osamu Masuko, zastarané metódy boli použité aj pri iných, než len pri štyroch modeloch miniáut, za čo sa následne ospravedlnil.

 

Škandál s manipuláciou testov spotreby paliva sa odrazil aj na predaji miniáut v Japonsku. Začiatkom mája firma oznámila, že predaj miniáut klesol v apríli na domácom trhu medziročne o 44,7 % na 1477 vozidiel.

 

Mitsubishi sa rozhodla na vyšetrenie celej kauzy vytvoriť zvláštnu komisiu a zároveň pozastavila výrobu kauzou dotknutých štyroch modelov minivozidiel. Analytici odhadujú, že spoločnosť bude musieť vlastníkom miniáut vyplatiť na kompenzáciách takmer 1 miliardu USD (876,5 milióna eur). Firma v tejto súvislosti uviedla, že na vyriešenie kauzy má dostatok financií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies