Mitrík: Kontrola v Slovenských elektrárňach je najväčším prípadom NKÚ

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 15:54 • 2 min
Mitrík: Kontrola v Slovenských elektrárňach je najväčším prípadom NKÚ

BRATISLAVA - Vlani ukončená kontrola v spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) je najväčším prípadom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Uviedol to dnes na stretnutí s médiami predseda úradu Karol Mitrík.

slovakia

left justify in out

"Je to v každom prípade najväčší prípad Najvyššieho kontrolného úradu, lebo takúto veľkú kontrolu ešte nerobil," spresnil. Kontrola bola podľa neho, aj napriek ťažkostiam, ukončená "pomerne rýchlo". "Takéto procesy trvajú niekedy rok až 18 mesiacov. Je to totiž veľký subjekt, s množstvom satelitov a preskúmať veci, list za listom, nie je jednoduché," informoval.

 

Pri kontrole SE išlo podľa jeho slov "o veľké množstvá dokumentácie, o desiatky až stovky kilogramov", ktoré bolo treba "prelúskať", a nielen pozrieť, ale aj vyhodnotiť. Kontrola bola teda komplikovaným procesom. "Bolo tu asi 60 našich kontrolórov plus prizvané osoby, napríklad Ústav súdneho inžinierstva a ďalší ekonomickí experti, ktorí sa na kontrole podieľali. Bol to široký záber ľudí," priblížil.

 

Šéf NKÚ dnes zároveň zdôraznil, že výsledky sú naďalej v utajenom (vyhradenom) režime, a to už od začiatku kontroly. "Kontrolu som zdedil a už som na nej nič nemenil. Nezačínal som proces kontroly, už som ho len končil," doplnil. Keďže v súčasnosti podľa Mitríka v súvislosti so SE pokračuje vyšetrovanie podozrení, tak nie je možné rozhodnúť, čo sa týka všetkých výsledkov kontroly, aspoň o čiastočnom zjednodušení režimu pre prácu s informáciami.

 

Mitrík podľa svojich slov žiadal šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jaromíra Čižnára o možnosť odtajnenia správy NKÚ o kontrole v SE. "On povedal, že v živom procese mi zatiaľ na odtajnenie nedá súhlas. Predpokladám však, že proces vyšetrovania prokuratúra dotiahne úspešne do konca a bude možné zoznámiť sa s výsledkami," dodal Mitrík.

 

S výsledkami kontroly hospodárenia SE sa oboznámia nielen parlamentní poslanci. "Na základe podstatných a významných skutočností zistených kontrolnou skupinou predseda NKÚ SR Karol Mitrík ďalej rozhodol o postúpení kontrolných zistení na posúdenie GP SR a Finančnému riaditeľstvu SR," informoval 13. augusta 2015 Lukáš Jasenec z odboru komunikácie a styku s verejnosťou NKÚ. Úrad ukončil kontrolu Slovenských elektrární 11. augusta 2015.

 

Užšie vedenie NKÚ v auguste 2015 konštatovalo, že prerokovaním výsledkov kontroly sa splnilo uznesenie Národnej rady (NR) SR z 24. septembra 2014. Správu o výsledku kontroly odoslal NKÚ nielen do NR SR, ale aj Ministerstvu hospodárstva SR, ktoré za štát v SE vykonáva akcionárske práva (34-% podiel).

 

Národná rada SR prijala 24. septembra 2014 uznesenie, ktorým NKÚ požiadala o previerku hospodárenia s finančnými prostriedkami v SE. Kontrola sa realizovala najmä v súvislosti s ďalším zvýšením investičných nákladov a rozpočtu na projekt dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO) v súvislosti s posunom termínov dostavby blokov, ako aj s už uskutočnenými zvýšeniami rozpočtu dostavby EMO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies