Mitrík je ďalší zo silnej zostavy východniarov v SDKÚ

NETKY.SK • 20 Júl 2010, 11:33 • 2 min
Mitrík je ďalší zo silnej zostavy východniarov v SDKÚ

Mitrík je ďalší zo silnej zostavy východniarov v SDKÚ

slovakia

left justify in out

Kandidát najsilnejšej vládnej strany SDKÚ-DS na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Karol Mitrík je ďalším zo silnej zostavy východniarov v tejto strane ako Mikuláš Dzurinda či Ivan Mikloš. Pre TASR to dnes uviedol politológ Michal Horský.
"Premiérka Iveta Radičová naznačila, a je to viac než zrejmé, že pán Mitrík je nomináciou vedenia SDKÚ-DS a ona o ňom zrejme počula prvýkrát rovnako ako verejnosť," myslí si. Podľa jeho slov okolnosť, že jeho meno je už zverejnené, svedčí o tom, že pri obsadzovaní politických miest sa nová vládna garnitúra riadi istými princípmi. "Menovanie je proporčne rozdelené medzi stranami a nezávisí ani tak od osobných poznaní a vedomostí predstaviteľov strán, ako od princípu, na ktorom sa dohodli," dodal Horský.
Nominácia exposlanca Mitríka podľa vlastných slov neprekvapila novinára Milana Žitného, ktorý sa dlhodobo zaoberá bezpečnostnými otázkami. "V našich končinách sa riaditelia SIS už dlhšie vyberajú z politických kruhov. Výnimkou bol len Vladimír Mitro ako profesionálny policajt, inak sme mali len politické nominácie," priblížil a doplnil, že riaditeľ služby nemusí byť profesionálny spravodajca. "Myslím, že to môže byť aj lepšie. Pod ním však musia pracovať výkonní spravodajcovia ako šéfovia sekcií. Musí byť ale dobrý manažér, ktorý vie, ako má inštitúcia tohto typu efektívne fungovať," podčiarkol Žitný.
Úlohou slovenských politických elít v oblasti spravodajských služieb je podľa novinára v prvom rade zmena systému ich kontroly. "Dnes nie sú kontrolované a pokiaľ v nich dochádza k páchaniu trestnej činnosti a nezákonným postupom, tak sa to nikto nemôže dozvedieť," konštatoval s tým, že súhlasí s Ivetou Radičovou, že služba si v mnohých oblastiach neplní svoje úlohy. "V tom sa s ňou stotožním, treba to sfunkčniť a aj zredukovať počty, lebo výkonnosť je v porovnaní s objemom zamestnancov veľmi nízka," podotkol. Ako doplnil, dovolí si tvrdiť, že len tretina príslušníkov SIS je v reálnom výkone služby a ten zvyšok tvorí obsluha. "To nie je normálny pomer," zdôraznil, čo podľa neho znamená, že dôležitou úlohou nastupujúceho vedenia bude vykonanie personálneho auditu a auditu činnosti SIS.
Ako ďalej uviedol, v súčasnosti nevie posúdiť, či bude Mitrík lepším riaditeľom ako odchádzajúci Magala. "V parlamente som ho vnímal veľmi z diaľky. Problémom budú kvalitní spravodajcovia, ktorí nemajú svoje záväzky, čo znamená, že nie sú zneužiteľní z vonkajšieho prostredia," poznamenal a doplnil, že by nemali mať ani politické ambície, pričom sa však na Slovensku veľmi radi do politiky zapájajú. "To je úloha nad ľudské sily," myslí si Žitný.
Podľa neho sa odchádzajúci šéf služby Magala správal, akoby sme žili v "hlbokých dobách boľševizmu". "Utajoval prakticky všetko, ako keby ani on sám neexistoval. To považujem za absolútne choré, sme v 21. storočí, žijeme v demokratickom prostredí, nechápem tento prístup. Očakávam, že nový riaditeľ bude komunikatívnejší," uzavrel novinár.
Kandidátom najsilnejšej vládnej strany SDKÚ-DS na post riaditeľa SIS je bývalý poslanec a primátor Spišskej Novej Vsi Karol Mitrík. Tento návrh premiérky Ivety Radičovej v pondelok (19.7.) jednomyseľne odobrilo stranícke prezídium.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies