Mitrík: Energetika a klíma sa stávajú pre kontrolné inštitúcie nosnou témou

NETKY.SK • 21 Október 2016, 14:41 • 2 min
Mitrík: Energetika a klíma sa stávajú pre kontrolné inštitúcie nosnou témou

BRATISLAVA - Energetika a klíma sa stávajú pre kontrolné inštitúcie nosnou témou. Uviedol to dnes v Bratislave na brífingu predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík po skončení 56. ročníka stretnutia Kontaktného výboru predstaviteľov najvyšších kontrolných inštitúcií (NKI) 34 krajín Európy.

slovakia

left justify in out

Témou stretnutia kontrolných autorít bola podľa Mitríka energetická politika a klíma. "Chcem povedať, že uvedená téma bola na kontaktný výbor zaradená prvýkrát a s potešením môžem konštatovať, že téma kolegov z jednotlivých inštitúcií zaujala a že sa už stáva nosnou témou, pre krátku aj pre dlhšiu budúcnosť, pre najvyššie kontrolné inštitúcie. Ekonomika a energetika sú totiž ako pupočnou šnúrou úzko prepojené," priblížil. Niektorí účastníci podľa neho na stretnutí už aj prezentovali zistenia kontrol, ako aj niektoré návody na kontroly.

 

"Zjednotili sme sa na názore, že treba pripraviť pracovné (kontrolné) skupiny, ktoré sa budú zaoberať rozpracovaním kontrol v jednotlivých oblastiach energetiky tak, aby sme výsledky jednotlivých zistení z národných štátov mohli aj vzájomne porovnať, teda urobiť akýsi benchmarking, aby zistenia a odporúčania boli vodidlom pre jednotlivé národné vlády. Zistenia by umožnili zavčasu urobiť korekcie v prípade, že zistíme nedostatky. Ako som uviedol, táto oblasť je nesmierne citlivá, dôležitá," informoval.

 

Slovensko, Česko, Maďarsko a Rakúsko sú podľa predsedu NKÚ v sektore energetiky najzraniteľnejšie, hlavne v oblasti dodávok plynu, ropy a ropných produktov. "V elektrine si pomôžeme, ale ak spomínané dve komodity nebudú bezpečne realizované na Slovensku, elektrická energia nám nepomôže, lebo príde k blackoutu. Bolo preto prijaté memorandum, že vytvárame skupiny, pričom budeme zdieľať spoločné skúsenosti. Je to totiž jediná cesta," dodal Mitrík.

 

Kontaktný výbor je zhromaždením vedúcich predstaviteľov NKI a Európskeho dvora audítorov (EDA). Ide o samostatné, nezávislé a nepolitické zoskupenie, ktoré sa stretáva pravidelne každý rok. Prvé stretnutie sa uskutočnilo v roku 1960 ešte bez EDA, ktorý sa pričlenil v roku 1978. Na stretnutia sú pravidelne pozývaní aj vedúci predstavitelia NKI krajín uchádzajúcich sa o členstvo v EÚ a krajín blízkych krajinám uchádzajúcim sa o toto členstvo.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona