Mitrík: Chceme, aby občania vedeli, ako sa nakladá s verejnými zdrojmi

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 14:24 • 2 min
Mitrík: Chceme, aby občania vedeli, ako sa nakladá s verejnými zdrojmi

BRATISLAVA – Prioritou Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) je podľa jeho predsedu Karola Mitríka to, aby občania tejto krajiny vedeli, ako sa nakladá s verejnými zdrojmi.

slovakia

left justify in out

"Nevyhýbame sa ani spoločensky citlivým témam. Ideme tam, kde sa otáča veľa peňazí," konštatoval Mitrík na dnešnom stretnutí s novinármi, kde hodnotil dva roky na poste šéfa kontrolného úradu.

 

Napríklad NKÚ podľa jeho slov práve kontroluje reformu ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená verejná správa). Očakáva, že kontrola by sa mohla ukončiť v novembri tohto roku. Zároveň sa však NKÚ v súčasnosti zaoberá aj kontrolou slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

 

"I keď toto si nemyslím, že by bolo na základe tlaku verejnej mienky. My sme už pred predsedníctvom upozornili hlavného audítora ministerstva zahraničných vecí, že po skončení predsedníctva určite pôjdeme na kontrolu. Tak, ako sa to dialo aj v iných štátoch," priblížil Mitrík. Ukončenie tejto kontroly odhaduje na september tohto roka.

 

"Sme aj na kontrole na najvyššom súde," doplnil tiež šéf NKÚ. Konkrétne ide podľa jeho slov o kontrolu problematiky vysokých odmien Štefana Harabina. "Treba načrieť aj do takejto citlivej oblasti a ukázať, kde je pravda. Predpokladáme, že do mesiaca môže byť táto kontrola ukončená," odhadol Mitrík.

 

Pripomenul aj kontroly v rezorte zdravotníctva, ktoré v súčasnosti prebiehajú. Aktuálne sa končí ich druhá etapa a mala by sa zverejniť druhá čiastková správa z kontrol 13 nemocníc. Celkovo však úrad má podľa Mitríka čo robiť, aby do konca roka ukončil kontroly v tejto oblasti.

 

Súčasne avizoval, že sa úrad uchádza o sumu 2,3 milióna eur z eurofondových zdrojov, z ktorých väčšina má byť určená na certifikované vzdelávanie zamestnancov úradu. Táto suma je podľa NKÚ určená na obdobie štyroch rokov. Tento projekt by chcel kontrolný úrad spustiť na jeseň tohto roku.

 

Mitrík by bol pritom podľa vlastných slov rád, keby sa mohla na úrad zavesiť tabuľa, akú má táto inštitúcia v Českej republike. A teda, že najlepšou investíciou občana, čo sa týka verejných zdrojov, je investícia do Najvyššieho kontrolného úradu. V súčasnosti by si ju Mitrík ešte celkom netrúfal dať na úrad.

 

"Ale som presvedčený, že dozreje čas, že si ju budeme môcť dať na úrad. Aby sme zdôraznili, že chceme byť, a že aj budeme národnou autoritou, ktorá bude všeobecne rešpektovaná v tomto štáte," opísal Mitrík.

 

Súčasne avizoval, že v roku 2019 chce slovenský Najvyšší kontrolný úrad podstúpiť veľké medzinárodné hodnotenie kvality jeho práce. V rámci neho by mali prácu, postupy a rôzne procesy úradu hodnotiť kontrolné úrady iných štátov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies