Na mítingu v Solúne sa zhromaždilo až viac ako 800-tisíc ľudí

NETKY.SK • 24 Január 2018, 18:33 • 2 min
Na mítingu v Solúne sa zhromaždilo až viac ako 800-tisíc ľudí

SOLÚN - Až 800-tisíc ľudí sa zhromaždilo mítingu "pre Macedónsko " v Solúne. O tom vyhlásili organizátori - hnutie "Termaikos nulový čas" po ukončení udalosti. Informuje ntv.ru.

slovakia

left justify in out

"Bolo tu viac ľudí, než je obyvateľov severného hlavného mesta Grécka. Podľa údajov sčítania ľudu v roku 2011, v Solúne bolo 789-tisíc obyvateľov," povedali organizátori . Podľa pozorovateľov, do Solúnu prišlo 1300 autobusov.

 

"Grécko - Grécko - Macedónsko, žiaden dvojitý názov, žiadne nové zrady," skandovali účastníci mítingu. "Macedónsko je Grécko, Grécko je Macedónsko," vyhlásil z tribúny Metropolit Solúnsky Anfim. Na mítingu bolo veľa predstaviteľov vyššieho duchovenstva a kňazov, aj keď proti protestom bola hlava Gréckej pravoslávnej cirkvi, arcibiskup Atén a celého Grécka Jerome.

 

Politikov k tribúne nepustili. Podobný míting pod sloganom "Macedónsko grécke", sa konal v Solúne pred 26 rokmi 14. februára roku 1992. Vtedy, ako písala tlač, do ulíc mesta vyšlo okolo milión ľudí. 10. decembra roku 1992, sa tiež  zhromaždilo milión ľudí, na podporu "gréckej Macedónie" v Aténach.

 

Mnohí Gréci sú proti tomu, aby v názve bývalej juhoslavskej republiky Macedónsko, bolo prítomne slovo "Macedónsko", pretože toto, podľa ich názoru, svedčí o územných nárokoch a ničí 500-ročnú Grécku históriu. Spor trvá viac ako 25 rokov. Nevyriešený problém s názvom republiky, neumožňuje prijať Skopje do NATO. Nedávno sa rokovania medzi Aténami a Skopje aktivovali po tom, ako USA a NATO požiadali obe strany urobiť ústupky, s cieľom vtiahnuť všetky balkánske krajiny do severoatlantického bloku.

 

24. januára roku 2018, je naplánované stretnutie prezidenta Tsiprasa s predsedom vlády bývalej juhoslavskej republiky Macedónsko, Zoranom Zaevom. Stretnutie sa bude konať v Davose v rámci svetového ekonomického fóra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies