Mistura: Šance na urovnanie konfliktu v Sýrii sú väčšie ako kedykoľvek doteraz

NETKY.SK • 13 Marec 2016, 09:57 • 2 min
Mistura: Šance na urovnanie konfliktu v Sýrii sú väčšie ako kedykoľvek doteraz

DAMASK - Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Sýriu Staffan de Mistura je presvedčený, že šance na urovnanie ozbrojeného konfliktu v Sýrii sú teraz omnoho väčšie ako kedykoľvek doteraz.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre televíziu al-Džazíra de Mistura vysvetlil, že potenciálny úspech mierových rokovaní ovplyvňujú tri dôvody: odhodlanie samotného sýrskeho ľudu, jednotný názor na sýrsky problém v Bezpečnostnej rade OSN a existencia kontaktnej tzv. viedenskej skupiny, ktorá hľadá politické, nie vojenské riešenie konfliktu.

 

Pokiaľ ide o mierové rokovania o Sýrii, ktoré sa majú začať v pondelok v Ženeve, de Mistura v rozhovore zdôraznil, že "neexistuje žiadny plán B". Podľa jeho presvedčenia treba len tvrdo pracovať na základe ženevských protokolov z júna 2012, ktoré môžu byť základom mierového procesu v Sýrii.

 

De Mistura vysvetlil, že plánom B, pokiaľ ide o Sýrii, "by - súdiac podľa toho, čo vidíme dnes - bolo len pokračovanie strašného konfliktu", ktorý sa bude naťahovať, pričom jeho jedinými obeťami budú samotní Sýrčania.

 

Rokovania o ukončení konfliktu v Sýrii by sa v Ženeve mali začať v pondelok 14. marca a predpokladá sa, že potrvajú do 24. marca.

 

V samotnej Sýrii platí od 27. februára prímerie, ktoré sa však nevzťahuje na džihádistický Islamský štát, Front an-Nusra a ďalšie islamistické povstalecké oddiely.

 

Ozbrojený konflikt, v ktorom proti sebe bojuje viacero znepriatelených strán, si doposiaľ podľa odhadov OSN vyžiadal viac ako 250.000 životov. O strechu nad hlavou prišlo v jeho dôsledku minimálne 11 miliónov Sýrčanov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona