VIDEO Misku z čínskeho porcelánu vydražili za takmer 38 miliónov dolárov

NETKY.SK • 3 Október 2017, 18:05 • 2 min
VIDEO Misku z čínskeho porcelánu vydražili za takmer 38 miliónov dolárov

HONGKONG - Na aukcii v Hongkongu vydražili 1000 rokov starú misku z čias čínskej dynastie Sung za takmer 38 miliónov dolárov (v prepočte približne 32 miliónov eur), čím sa stala najdrahším predaným kúskom čínskeho porcelánu v histórii.

slovakia

left justify in out

Aukčný dom Sobethy uviedol, že predať sa ju podarilo po 20 minútach ponúk od prítomných aj telefónnych dražiteľov. Porcelánová miska meria 13 centimetrov je lesklá a má zelenomodrú farbu. Jej kupca si želal zostať v anonymite.

Dražba začínala na sume 10,2 milióna dolárov, víťazná ponuka prišla od dražiteľa cez telefón. Vedúci pre čínske umenie aukčného domu Sotheby Nicolas Chow uviedol, že miska je neuveriteľne vzácna. Podľa jeho slov tak vysokú cenu neočakávali, boli si ale istí, že o ňu bude boj. Tento typ čínskeho porcelánu sa vyskytuje veľmi ojedinele, je však zároveň najviac diskutovaným a obdivovaným.

Cena za misku prevýšila rekord z roku 2014, keď predali pohár na víno z čias čínskej dynastie Ming za 36 miliónov dolárov (viac ako 30,6 milióna eur). Kúpil ho finančník Liu Yiqian, ktorý je jedným z najbohatších mužov Číny a najvýznamnejších zberateľov umenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona