Miškov: Žiga nekoná v prípade Gabčíkova vo verejnom záujme

NETKY.SK • 14 December 2014, 15:06 • 2 min
Miškov: Žiga nekoná v prípade Gabčíkova vo verejnom záujme

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Peter Žiga nekoná pri vypovedaní zmluvy o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo vo verejnom záujme, povedal to nezaradený poslanec NR SR a bývalý minister hospodárstva Juraj Miškov v dnešnej relácii RTVS O 5 minút 12.

slovakia

left justify in out

"Minister životného prostredia sa správa ako agent spoločnosti Enel. Výpoveďou pomohol Enelu zbaviť sa povinnosti urobiť generálnu opravu turbín na vodnej elektrárni Gabčíkovo. Tá oprava by Slovenské elektrárne mala stáť približne 80 miliónov eur," spresnil Miškov, podľa ktorého po vypovedaní zmluvy bude náklady generálnej opravy turbín znášať štát, čiže daňoví poplatníci.

 

Miškov si myslí, že ak Slovenské elektrárne doteraz prevádzkovali deväť rokov vodnú elektráreň, turbíny by mali byť opravené práve na náklady Slovenských elektrární. Minister Žiga zdôraznil, že zmluva o prevádzke hovorí o tom, aké má prevádzkovateľ povinnosti. "Keď si tie povinnosti nesplní, môžete si žiadať a nárokovať to, čo nesplnil. V prípade, že štát preberie elektráreň pod seba, budeme žiadať Enel, aby nám dodatočne uhradil všetky náklady, ktoré mal urobiť počas svojej prevádzky," povedal Žiga s tým, že sumu na investovanie do turbín si budeme žiadať od Enelu spätne. "Predpokladám, že súdy budú rozhodovať tak, ako majú, a my sa k tomu balíku peňazí dostaneme," uviedol Žiga.

 

Miškov kritizoval aj spôsob vypovedania zmluvy so Slovenským elektrárňami bez uvedenia dôvodu. Minister Žiga tým podľa Miškova prihral Enelu ďalších 100 miliónov eur, ktoré automaticky bude môcť požadovať. Žiga na to reagoval tým, že zmluva sa dá vypovedať len podľa istého paragrafu a inak sa od nej dá len odstúpiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona