Miškov: Zákon o duálnom vzdelávaní neublíži, ale ani nepomôže

NETKY.SK • 28 Január 2015, 14:17 • 2 min
Miškov: Zákon o duálnom vzdelávaní neublíži, ale ani nepomôže

BRATISLAVA - Školstvo pripomína starý zanedbaný dom, do ktorého fúka a jediný, kto sa oň stará, sú učitelia a žiaci.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec Národnej rady SR Juraj Miškov (nezaradený) s tým, že žiadna ponovembrová vláda sa nevenovala školstvu komplexne a situáciu nevylepší ani predložený návrh zákona o odbornom vzdelávaní.
     

"Duálne vzdelávanie je dobrá myšlienka, predložený návrh ale pripomína, akoby sme chceli riešiť chrípku leukoplastom. Neublíži, neuškodí, ale reálne nijako nepomôže," povedal Miškov. Je totiž presvedčený, že je šitý na mieru pár najväčším firmám, ktoré z neho budú profitovať. "Malí a strední podnikatelia, ktorí by sa mohli do programu zapojiť, budú ukrátení. Pritom oni sú chrbticou ekonomiky," uviedol.
     

To, že zákon je nepoužiteľný pre malé a stredné podniky, tvrdí aj Martin Chren (nezaradený). "Zákon nebude fungovať v praxi. Dnes len štyria zo 100 žiakov vykonávajú odbornú prax. Tento zákon však súčasnému stavu nepomôže. Je totiž postavený tak, že ak chce zamestnávateľ školiť žiakov, musí najskôr uzavrieť zmluvu so stavovskou komorou, školou a žiakom, musí odovzdať sedem potvrdení, napr. zo Sociálnej poisťovne či Obchodného registra. Remeselníkom sa to teda pre množstvo byrokracie neoplatí," tvrdí.
     

Chren zároveň povedal, že sa do duálneho vzdelávania neoplatí zapojiť ani školám, lebo ak to urobia, bude sa im krátiť normatív na žiaka. "Potrebujeme menej byrokracie, aby to bolo vhodné aj pre malých a stredných podnikateľov," dodal.
     

Podľa Jozefa Kollára (nezaradený) rezort školstva ako autor zákona predpokladá, že sa v prvom roku do programu zapojí 1500 žiakov. "Ide asi o troch žiakov na jednu školu. Zákon predpokladá aj zriadenie neštátneho fondu, do ktorého majú veľké firmy prispievať asignačnou daňou. Ak to niekoho nabudí, tak len veľké firmy. Pre malé a stredné spoločnosti stimuly nebudú dostatočné," myslí si.
     

Miškov na záver avizoval, že aj s kolegami pripravujú vlastný návrh zákona o duálnom vzdelávaní, pričom na jeho príprave spolupracujú s odborníkmi z oblasti malého a stredného podnikania.
     

Novela zákona o odbornom vzdelávaní, ktorá sa aktuálne nachádza v parlamente v prvom čítaní, má zabezpečiť plynulý prechod študentov stredných odborných škôl na trh práce bez potreby ďalšieho preškoľovania. Teoretická časť výučby má prebiehať v školách, praktická u zamestnávateľa. "Chceme urobiť všetko pre to, aby sme umožnili študentom prejaviť väčší záujem o odborné vzdelávanie, aby sme umožnili aj zamestnávateľom, že sa budú priamo podieľať na výchove mladých ľudí a tým si ich získavať pre seba do pracovného pomeru," priblížil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).
     

Zamestnávatelia budú môcť uzatvárať učebné zmluvy so študentmi stredných škôl. Študenti budú vykonávať prax priamo u zamestnávateľa. Výhodou je, že žiak bude dostávať odmenu za svoju prácu. Pre firmy zas budú motiváciou daňové úľavy. Vláda vyčlenila na tento účel 26 miliónov eur do roku 2018. Daňové úľavy budú rovnaké pre všetky firmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona